Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2009. június 3., szerda

VKF XXV Krumpliköretek

Ágianyu a babakonyhában krumplisrétest készített újkrumpliból. Csirkesült mellé ették köretként, de zöldfűszeres tejföllel nyakonöntve önmagában is egy finom vacsora lehetne.

Hatalmas tűz, forró parázs, égetik a venyigét szőlőben metszés után, a parázsban pedig sül a krumpli, ami mindig nagyon jól esik a kora tavaszi hűvös időben. Gabojsza szerint ma már nem égetik a venyigét, de ők gyakran esznek parázsban sült krumplit  mostanában is grillezéskor,  fűszeres kecskesajtból készített krémmel. .Gabriella kreatív konyhájában igazán kreatív holland krumplipürét készített.


Garffyka körete illatos, borsos újkrumpli, ami könnyen variálható a rendelkezésre álló fűszerek függvényében.

Grenadine ünnepi asztalra való krumplivirágot készített, aminek ihletője a Krumplirózsa című film volt.


Nokedli kínzó fejfájása ellenére megfőzte a de-luxe-krumplipürét,.szombat lévén került hozzá egy szelet vajon sütött lazac. Én egyetértek a szerzővel, ez a krumplipüré önmagában is elég lenne.
Orsi, az egyik sajtkukac és családja is szereti a krumplit. Most igazi svájci röszti lett belőle. Közben azt is megtudhattuk, hogy a röszti nem ugyanaz, mint a lapcsánka, vagy tócsni.
Phzs az angliai-skóciai vasárnapi ebédek köretét, a roast potato-t készítette el,  amiből Marion  mélyhűtöttet tálalt fel, de Phzs  megismertetett minket az igazival. Kívül ropogós, belül puha, és nagyon finomnak néz ki.
Rossa mela Kűzdött az elemekkel és az informatikával, de mindet sikerült legyőznie, és elküldenie a pályaművét. Négy remek krumplis receptjét a köretek közé tettem, bár nálam mindegyik főételként is megállná a helyét: szezámmagos újkrumpli fetával, karamellizált újkrumpli, tavaszi paprikáskrumpli friss borsóval, kapros-joghurtos újkrumpli
Szepyke ételét a köretek közé soroltam, bár a leírása szerint:  "lehet köret, egy kicsit gazdagítva lehet főétel, és egy-két összetevőt elhagyva a 90 napos keményítőnapjának tökéletesen megfelel, és tapasztalatból mondja, hogy finom is!"

2 megjegyzés:

szepyke 2009. június 3. 12:34  

Én magam részéről nagyon köszönöm neked, amiket írtál. Rengeteg munkád lehet ezzel az egésszel! Mások helyett is mondom: köszönöm!

Cukroskata 2009. június 3. 13:15  

Köszönöm szépen Szepyke :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP