Málnás charlotte
Vége az eperszezonnak, de itt a málna, a kedvenc gyümölcsöm. Családom egyes , fejlett kritikai érzékkel megáldott tagjai azzal gyanúsítanak, hogy azért a málna a kedvencem, mert a többi gyümölccsel csinálni kell valamit, meghámozni, kimagozni, stb. a málna az egyetlen gyümölcs, amit csak enni kell. Ez persze csak rágalom, nagyon lusta vagyok, de nem ennyire. :-)
Ha pedig itt a málna, akkor mi sem egyszerűbb, finomabb, és szebb, mint a málnás charlotte.
Hozzávalók :
A piskótatekercshez:
6 tojás,
6 evőkanál finomliszt liszt 120gr.
5 csapott evőkanál édesítő /szorbit)
pár kanál málnalekvár
pár evőkanál rum
A krémhez:
1/2 liter tejszín,
1/4 kg málna
1 teáskanál édesítő (sztevia)
1 zacskó Horváth Rozi zselatin
A sütőt bekapcsoltam 220 fokra állítva.
A tojások fehérjét a sárgájától szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem a robotgéppel. Továbbvertem az édesítővel, majd a tojássárgájával. Ezután jött a liszt, azzal már nem vertem, hanem kanállal óvatosan, hogy ne törjön össze a hab, elkevertem.
A sütőhöz kapott nagy, lapos tepsit sütőpapírral kibéleltem, és rásimítottam a masszát. A sütőt 180 fokra állítottam, és a tésztát megsütöttem. Nagyon hamar megsül. Még melegen a sütőpapírral együtt szorosan feltekertem, és hagytam kihűlni.
Régebben én is nedvesített konyharuhába tekergettem, de rájöttem, hogy erre semmi szükség. A sütőpapírral együtt feltekerve remek tekercs lesz, egy művelet megspórolva, és nem kell kimosni a konyharuhát :-)
Amikor kihűlt, a sütőpapírt lehúztam róla, és megkentem a málnalekvárral,* visszatekertem, és vékony szeletekre vágtam.
Pár szem szép málnát félretettem a díszítéshez, a többinek a felét leturmixoltam, összekevertem az édesítővel és a zselatinnal, hozzáöntöttem kb 1 dl vizet, és jó melegre megfőztem, de nem forraltam fel. A tejszínt kemény habbá vertem majd elkevertem a kihűlt, zselatinos málnával. Hozzákevertem a maradék málnát is.
Egy nagy gömbölyű tálat kibéleltem a piskótaszeletekkel, meglocsoltam egy kis rummal, és beleöntöttem a málnás, tejszínes krémet. Ezután be a hűtőbe, és várt másnapig. Tálaláskor a szélét egy késsel meglazítottam, és kiborítottam egy tálra.
Tejszínhabbal és a félretett málnaszemekkel díszítettem.
*A málnalekvárhoz a málnát egy lábosba tettem, beledobtam egy vaníliarudat, kevés édesítőt, és addig főztem, amíg besűrűsödött. Nem adtam hozzá semmi tartósítót, pár napig a hűtőben így is elállna, ha nem fogyna el.
11 megjegyzés:
Nagyon szép lett!
És kapnak ebből a szemtelen családtagok?
Köszönöm Gyöngyi :-)
Sl, nem kapnak belőle mert vendégségbe vittem, és ha egy sütemény vendégségbe megy, az a sorsa, hogy megeszik. Szerencse, hogy az emberekkel ez nem így van :-)
Nagyon szép lett Kata!!!!
Abban biztos vagyok, hogy a szorbit a divatos és drága , de bizonytalan hatású édesítőknél jobb....
Stevia: sütöttem vele, jól bírja, nincs mellékíze szerintem-de sajna térfogatot nem ad-ez a gond....Így pl. piskótába nem jó.
Köszi Trinity. Én a szteviát csak hideg krémek édesítésére használom. Ahol a cukor tömege is kellene, arra ott a szorbit.
Nyáhhh...ezt muszáj kipróbálnom. Imádom a málnát *_____*
Nagyon guszta lett :)
Köszönöm szépen Araniel :-) Próbáld ki nyugodtan. meglátod nagyon egyszerű, és mindig nagy siker.
Most fedeztem fel a blogod, nagyon klassz, mindketten a párommal cukrosok vagyunk én kevésbé Ő nagyon de ilyen finomságokra vevő vagyok, és nagyon jó a tartalma. Gyakran meglátogatlak majd.Ezt a málnást megcsinálom.Egy tapasztalat másoknak: a piskótához én fruktozt használok, ezt is számolni kell, de az inzulinosoknak felirja az orvos receptre igy nem olyan drága viszont sütéshez nagyon jó.Persze a sorbit is de ez más.
Kedves Dixike! Örülök, hogy írtál, és hogy tetszik a blog. Majd írd meg, hogy hogy sikerült a málnás, és ízlett-e. A fruktóz és a szorbit között a kalóriatartalomban nagy különbség van, fruktóz 400KCal/100g, szorbit 236KCal/100g. ezért én a szorbitot használom, amit szintén felír az orvos. Persze egyes vélemények szerint egyiket se kéne fogyasztani a cukorbetegnek, de én sajnos nem tudok lemondani a süteményekről, és más, ami bírja a sütést, és tömege is van, nincs :-)
Köszönöm a visszajelzést, mert azt nem tudtam, hogy a kalóriában ekkora a difi, akkor óvatosabb leszek ezentul.A málnás nagyon finom, a többit is kipróbálom.
Örülök, hogy jól sikerült :-)
Megjegyzés küldése