Meggyes csokitorta
Dolce vita receptje nyomán készült ez a nagyon csokis, meggyes torta. Vigyázat, szénhidrátban nem szűkölködik, fogyasztása csak módjával ajánlott :-)
Hozzávalók:
a piskótához:
4 tojás
3 csapott evőkanál édesítő
3 púpozott evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor
1/2 zacskó sütőpor
a krémhez:
3 tojás sárgája,
15 dkg 70%-os diabetikus étcsoki
5 dl tejszín
30 dkg magozott meggy
1 zacskó tortazselépor
10 dkg 70%-os diabetikus étcsokoládé
pár kanál rum
A mélyhűtött meggyet egy szűrőkanálba tettem, és hagytam felolvadni, de a lecsöpögő levét nem öntöttem ki.
A 4 tojást szétválasztottam, a fehérjét habbá vertem, belevertem az édesítőt, majd egyenként a tojások sárgáját. Ezután a lisztet és a kakaót óvatosan belekevertem, majd egy kapcsos tortaformába öntöttem, aminek az alája sütőpapírt tettem. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem, a sütőben hagytam kihűlni, lehúztam róla a sütőpapírt, és két lapra vágtam.
3 dl tejszínbe beletördeltem a csokoládét,és addig melegítettem, amíg a csoki felolvadt. A tojások sárgáját kicsit felvertem, majd a tűzről levett csokis tejszínbe öntöttem, jól összekevertem, és lassú tűzön, állandó keverés mellet kb 3 percig főztem, amíg besűrűsödött. Nem szabad felforrnia, kivéve, ha csokis rántottát akarunk készíteni :-) hagytam kihűlni.
A maradék tejszínt kemény habbá vertem, és belekevertem a csokis krémbe.
A kettévágott piskóta egyik felét a visszatettem a kapcsos tortaformába, megöntöztem egy kis rummal, ráöntöttem a meggy felét, arra a krém 3/4 részét, és befedtem a másik tortalappal. Pár órára a hűtőbe tettem, utána levettem a tortaforma oldalát, a maradék krémet az torta oldalára kentem, a meggyet a tetején elrendeztem. A tortazseléport a zacskón levő leírás szerint vízben és a meggyről lecsöpögött lében feloldottam, tettem hozzá egy kiskanál édesítőt, felmelegítettem, majd a meggyre öntöttem. A maradék csokit lereszeltem, és a torta oldalára kenegettem, már amennyire sikerült :-)
2 megjegyzés:
nagyon jól néz ki. Áruld el nekem légy szíves, hogy milyen édesítőt használsz, mert nem mindegy, hogy miből mennyit teszünk bele. Én eddig canderelt használtam, de kezd egy kicsit húzós lenni az ára. Piskótát is tudsz édesítővel sütni?
Az édesítőkről itt írtam. A piskótát szorbittal sütöm. A canderel nem bírja a sütést.
Megjegyzés küldése