Pulykapörkölt nokedlivel, csőben sütve VKF XV.
Túl sok minden nem jutott eszembe Beatbull VKF XV. - Kreatív kaméleon kiírásáról, bár az ötlet nagyon tetszik, úgy látszik mostanában nem vagyok elég kreatív, vagy elég kaméleon :-(
Ezért aztán megcsináltam ezt a pulykát, ami számomra nem új, de jó ötlet a maradékok felhasználására. Tulajdonképpen az ötletem az ősidőkből származik, amikor még nem volt mikró, és a maradék nokedli megmelegítése komoly gondot okozott. Ha a gázon melegítettük, odaégett, ha összekevertük a pörkölttel, megitta a levét, és száraz lett. Így merült fel a csőben sütés gondolata, és azóta is tartja magát a konyhámban.
Hozzávalók:
½ kg pulykamell (vagy bármilyen pöröltnek való hús)
1 nagy vöröshagyma
1 paradicsom
1 paprika
só, pirospaprika
olaj
1/2 kg finomliszt
2 tojás
víz
só
kevés olaj
1 pohár tejföl
reszelt sajt
A hagymát az olajon üvegesre pároltam, rátettem az apróra vágott paprikát és a meghámozott, összevágott paradicsomot, kicsit tovább pároltam, majd hozzátettem a húst, és addig sütöttem, amíg kifehéredett. Megsóztam, rászórtam a pirospaprikát, kevés vizet öntöttem rá, és puhára főztem. Közben figyeltem, mert ha nagyon elfő a leve, akkor kis vízzel pótolni kell.
A hagymát az olajon üvegesre pároltam, rátettem az apróra vágott paprikát és a meghámozott, összevágott paradicsomot, kicsit tovább pároltam, majd hozzátettem a húst, és addig sütöttem, amíg kifehéredett. Megsóztam, rászórtam a pirospaprikát, kevés vizet öntöttem rá, és puhára főztem. Közben figyeltem, mert ha nagyon elfő a leve, akkor kis vízzel pótolni kell.
Amíg a hús főtt, a lisztet, a tojást, a sót elkevertem, és fokozatosan adtam hozzá a vizet, hogy a palacsintatésztánál sűrűbb legyen. Nem kell nagyon kidolgozni. Egy lábosban vizet forraltam, tettem hozzá sót, és egy evőkanál olajat, hogy ne ragadjon össze a tészta, és nokedliszaggatóval beleszaggattam a tésztát a vízbe. Amikor újra felforrt, és a kis nokedlik feljöttek a víz tetejére, leszűrtem, egy kevés olajat tettem rá és elkevertem.
Egy tűzálló tálba beleöntöttem a nokedli felét, ráöntöttem a pörköltet, utána a nokedli másik felét, a tetejére rákentem a tejfölt, rászórtam a reszelt trappista sajtot, és a sütőben pirosra sütöttem. Céklával tálaltam.
Most, hogy utánanéztem, ez a harmadik pörkölt, amit a VKF-re írok, úgyhogy most már a következőre tényleg valami mást kell kitalálnom. Egyébként a látszat ellenére ritkán főzök pörköltet :-)
2 megjegyzés:
tetszik ez a pörkölt-újrahasznosítás ;) eddig a hortobágyi húsos palacsinta vitte ilyen újrahasznosításnál nálunk a pálmát, de most ez is kipróbálásra kerül ;)
Örülök Beatbull, köszi. Próbáld ki szerintem finom :-)
Megjegyzés küldése