Narancslekvár
Sokáig nem szerettem főzni, néha édességeket kutyultam, de mást nem. Amikor már rájöttem az ízére, a befőzéshez akkor se mertem hozzáfogni. Ennek a gyerekkorból maradt emlék az oka.
Gyermekkoromban a befőzés több napi, több embert próbáló feladat volt. A befőzés előtti napon elővettük az üres befőttes üvegeket, először mosószeres vízben elmostuk őket, aztán többször kiöblítettük, majd forró vízzel leforráztuk, tiszta konyharuhával eltörölgettük, sorba raktuk, és egy másik tiszta konyharuhával letakartuk, így várták a másnapot. A mosogatáshoz számtalan fazék vizet forraltunk nagy fazekakban, mert nem volt melegvíz a konyhában.
Másnap a nagymamámmal kimentünk a piacra. Legalább 15 kg gyümölcsöt vettünk egyszerre, gyalog hazacipeltük, aztán mostuk, hámoztuk, magoztuk, apróra vágtuk, majd órák hosszat egymást váltva kevergettük amíg főtt. Közben celofánt vágtunk négyzetekre, a befőttesgumit vízbe áztattuk, hogy ne szakadjon el. Az üvegekbe ismét forróvizet töltöttünk, kiöntöttük, és jöhetett bele a forró lekvár. Minden üveget két réteg vízbe áztatott celofánnal lefedtünk, és két gumival lekötöttünk. Így is néha elpattant egy-egy gumi, jól megcsípte az ujjamat. Ezután az üvegekről lemostuk a rácsorgott lekvárt, szárazra töröltük őket, a lelógó celofánt körbevágtuk, mindegyiket több réteg újságpapírba csomagoltuk, és ruháskosárba raktuk, majd paplanokkal, dunyhákkal letakartuk. Aznap már csak mosogatni kellett :-)
Másnap, harmadnap kivettük az üvegeket a szárazgőzből, lekapargattuk a mégis ráragadt újságpapír darabkákat, címkéket írtunk és ragasztottunk, és mehettek a spejzba. Szépen elrendezgettük, megszámoltuk, és onnan kezdve már csak nézhettük őket. Nagymamám ugyanis nagyobb bűnt nem is tudott volna elképzelni, mint hogy valaki karácsony előtt kibontson egy üveg lekvárt. Ahhoz legalább halálos betegnek kellett volna lenni.
Sok év telt el, amíg rájöttem, hogy 1-2 kg gyümölcsből is lehet lekvárt főzni, nincs akkora felfordulás, egy óra alatt kész van, és ha sikeres volt a művelet, pár nap múlva meg lehet ismételni.
Sok év telt el, amíg rájöttem, hogy 1-
1 zacskó dr. Oetker zselésítő
2 evőkanál édesítő –ízléstől függ, el is maradhat-
11 megjegyzés:
Szia!
Örülök, hogy ízlik! És úgy látom, nem csak a lekvárfőzésben jeleskedsz, hanem a címkekészítésben is :-)
Köszi szépen Dulmina, igyekszem ebben is, abban is :-)
Szia Dulmina !
Nagyon izletesnek tűnik ez a narancs lekvár,mivel kedvenc gyümölcseim közé tartozik a narancs.Szeretnélek megkérni ,esetleg ha tudnál leirást adni a málnalekvár kiszitéséről cukor nélkül:-)
Köszi szépen és sok sikert.
Üdv:hegizoli
www.hegizoli.extra.hu
http://hegizoli.blog.hu
E-mail:hegizoli@freemail.hu
Bocsi Kata a fentieket neked szántam
remélem nincs probi ebből.
Üdv:hegizoli
Kedves Zoli, semmi probléma. Málnalekvárt idén még nem csináltam, talán nem is fogok, de nagyjából ugyanígy szoktam, mint a narancslekvárt. A málnát felteszem főzni a zselésítővel együtt, kevergetem, kóstolgatom, csak akkor teszek bele egy kevés édesítőt, ha nem elég édes. Kiforrázott, forró üvegekbe teszem, egy kanál rumot teszek mindegyik üveg tetejére, és szárazgőzben hagyom kihűlni.
Kedves Katalin !
Köszönöm a gyors választ.A rum gondolom pikánsabbá teszi az ízvilágát az amugy is kitünőnek tartott gyümölcsnek a málnának.
Teszünk is egy próbát:-)
Köszi még 1 x
A tartósítás miatt is jót tesz neki az alkohol. Majd írd meg, hogy sikerült :-)
Kedves Kata! Isteni lett ez a málnalekvár.Milyen jó,hogy kérdeztem erről:-)
Volna egy másik kérésem.Ha tudnál leirást adni a BAKLAVA sütiről,megköszönném.
Kedves Zoli, baklavát nem szoktam csinálni, mert az a bőséges cukorszirup nélkül egyáltalán nem lesz jó, édesítővel meg nem az igazi. Sajnos :-(
Szia! Én is szeretnék neki állni a lekvár készítésnek, csak nem tudom, hogy cukor nélkül, csak zselésítővel mennyi ideig áll el? Vagy nálad az alkohol végzi a tartósítást? ( csak mert azt szeretném kihagyni belőle..)
Előre is köszi: Ancsa
Kedves Ancsa, szerintem alkohol nélkül is eláll. Régebben én is anélkül csináltam. De egyébként ez olyan kevés alkohol, hogy bátran beleteheted :-)
Megjegyzés küldése