Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. december 7., vasárnap

Főzzünk könyvből. VKF XXI.Nagyon tetszett Piszke ötlete, hogy főzzünk könyvből. Először arra gondoltam, hogy halat rántok, és csuszát főzök, mint Pék Mária minden jeles ünnepen, a Rozsdatetemőben, de aztán letettem róla, különösen azért, mert olyan nagyon nem szeretem a rántott halat.
Aztán eszembe jutott a negyedik nemzetiség képviselője az asztalnál, de lassú voltam, és
BeckZsu megelőzött :-( pedig az orosz hússalátát én is szeretem, és én is emlékszem azokra az időkre, amikor minden hidegtálon ott volt.
A következő a hagymás rostélyos volt. "Mi a szerelem a hagymás rostélyoshoz képest" tette fel a költőinek szánt kérdést Júlia, Somerset Maugham Színházában. Tényleg, mi ? :-)
Végül mégis valami másra esett a választásom. A hetvenes évek egyik legfelkavaróbb könyvélményem volt Sylvia Plath Az üvegbúra című regénye. A könyv elején a főhősnő ezt mondja az avocadóról: "Legkedvesebb gyümölcsöm a avocado. Nagyapám minden vasárnap hozott egy avocadokörtét, ott rejtegette hat szennyes ing meg a vasárnapi vicclap alatt a bőröndje fenekén. Megtanított arra, hogy hogyan kell enni az avocadot; hogy szőlőzselét és salátaolajat kell összehabarni egy kis edényben, majd a gyümölcs üregét megtölteni a rózsaszínű szósszal. "
Akkor fogalmam se volt róla, hogy mi lehet az az avocado, valami körteszerű gyümölcsnek gondoltam. Azóta már minden zöldségesnél ott vírít, illetve zöldell az avocado, de én évek óta nem gondoltam rá, hogy ki kéne próbálni ezt a a szőlőzselés változatot. Most Piszkének hála, megpróbáltam, és nem bántam meg.

Hozzávalók:

1 avocado
3 dl piros szőlőlé
1 kis zacskó tortazselé
1 kávéskanál szőlőmagolaj

Egy nagy fürt szőlőt összerturmixoltam, és leszűrtem. 3 dl szőlőlét a tortazselével megfőztem, hagytam kihűlni, belekevertem az szőlőmagolajat, és beleöntöttem a félbevágott avocado magja helyére. A többi zselét apróra vágtam, és az avocadóba töltött zselé tetejére halmoztam.Bár a könyvek és filmek címét már nem tudom, de hasonló okokból készítettem korábban a szódás fagyit.


2 megjegyzés:

BeckZsu 2008. december 7. 8:11  

Még tegnap este is mondtam a férjemnek, hogy mi van akkor, ha én vasárnapra „halat rántok, túrós csuszát készítek” :))

cukroskata 2008. december 7. 8:28  

Ez egyáltalán nem véletlen. A posztjaid alapján úgy gondolom, hogy hasonló környezetben, hasonló olvasmányélményekkel nőttünk fel :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP