Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. május 4., vasárnap

Pulykapörkölt nokedlivel, csőben sütve VKF XV.



Túl sok minden nem jutott eszembe Beatbull VKF XV. - Kreatív kaméleon kiírásáról, bár az ötlet nagyon tetszik, úgy látszik mostanában nem vagyok elég kreatív, vagy elég kaméleon :-(




Ezért aztán megcsináltam ezt a pulykát, ami számomra nem új, de jó ötlet a maradékok felhasználására. Tulajdonképpen az ötletem az ősidőkből származik, amikor még nem volt mikró, és a maradék nokedli megmelegítése komoly gondot okozott. Ha a gázon melegítettük, odaégett, ha összekevertük a pörkölttel, megitta a levét, és száraz lett. Így merült fel a csőben sütés gondolata, és azóta is tartja magát a konyhámban.


Hozzávalók:



½ kg pulykamell (vagy bármilyen pöröltnek való hús)
1 nagy vöröshagyma
1 paradicsom
1 paprika
só, pirospaprika
olaj

1/2 kg finomliszt
2 tojás
víz

kevés olaj

1 pohár tejföl
reszelt sajt

A hagymát az olajon üvegesre pároltam, rátettem az apróra vágott paprikát és a meghámozott, összevágott paradicsomot, kicsit tovább pároltam, majd hozzátettem a húst, és addig sütöttem, amíg kifehéredett. Megsóztam, rászórtam a pirospaprikát, kevés vizet öntöttem rá, és puhára főztem. Közben figyeltem, mert ha nagyon elfő a leve, akkor kis vízzel pótolni kell.


Amíg a hús főtt, a lisztet, a tojást, a sót elkevertem, és fokozatosan adtam hozzá a vizet, hogy a palacsintatésztánál sűrűbb legyen. Nem kell nagyon kidolgozni. Egy lábosban vizet forraltam, tettem hozzá sót, és egy evőkanál olajat, hogy ne ragadjon össze a tészta, és nokedliszaggatóval beleszaggattam a tésztát a vízbe. Amikor újra felforrt, és a kis nokedlik feljöttek a víz tetejére, leszűrtem, egy kevés olajat tettem rá és elkevertem.


Egy tűzálló tálba beleöntöttem a nokedli felét, ráöntöttem a pörköltet, utána a nokedli másik felét, a tetejére rákentem a tejfölt, rászórtam a reszelt trappista sajtot, és a sütőben pirosra sütöttem. Céklával tálaltam.


Most, hogy utánanéztem, ez a harmadik pörkölt, amit a VKF-re írok, úgyhogy most már a következőre tényleg valami mást kell kitalálnom. Egyébként a látszat ellenére ritkán főzök pörköltet :-)


2 megjegyzés:

Beatbull 2008. május 4. 12:45  

tetszik ez a pörkölt-újrahasznosítás ;) eddig a hortobágyi húsos palacsinta vitte ilyen újrahasznosításnál nálunk a pálmát, de most ez is kipróbálásra kerül ;)

cukroskata 2008. május 4. 15:44  

Örülök Beatbull, köszi. Próbáld ki szerintem finom :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP