Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. április 14., hétfő

Gasztro-szótárSzakácskönyvekben, főzős műsorokban, vendéglők étlapjain gyakran találkozom olyan kifejezésekkel, amiket
nem értek. Ezért összegyűjtöttem egy csokorra valót a gyakran használt gasztronómiai kifejezésekből, és abban a reményben, hogy más is így van ezzel, közzéteszem. A továbbiakban majd bővíteni fogom, de nagyon örülnék, ha hozzájárulnátok a szótár bővítéséhez.Ételkészítési módok:

Ételek:


Régi magyar mértékegységek:

Olasz tészták: 
Zöldségek. Magyar-Angol-Német 


16 megjegyzés:

gabojsza 2008. április 14. 18:20  

Kata, ez nem semmi:-)
Gratulálok, nagyon hasznos!

nosalty 2008. április 14. 18:39  

köszönjük, jól fog jönni!
amit nem láttam a gyűjteményedben, és kapásból eszembe jutott:
PARÍROZÁS (ez a húsokról a zsíros részek eltávolítását jelenti)
:-)

cukroskata 2008. április 14. 18:45  

Köszi Gabojsza, Nosalty neked is, és már írom is hozzá. :-)

Receptgyűjtő 2008. április 14. 21:00  

Le a kalappal, ez szép, és tartalmas munka volt! Gratulálok!

cukroskata 2008. április 14. 21:10  

Köszönöm szépen, érdekes volt felderíteni olyan kifejezéseket, amiket az ember már ezerszer hallott, de nem pontosan tudta, hogy mi az :-)

Névtelen,  2008. április 15. 10:13  

Nagyszerű és hasznos, gratulálok, csak igy tovább!
Sziszi

Beatbull 2008. április 15. 10:41  

Csodálatos gyűjtemény és kislexikon ;) köszi szépen! ;)

Dulmina 2008. április 15. 14:02  

Ez aztán kimerítő gyűjemény! Sok dolgot tisztába tett, köszönet érte.

cserke 2008. április 15. 14:22  

Hű, ez aztán a komoly gyűjtemény.
Gratulálok!

cukroskata 2008. április 15. 15:46  

Köszönöm szépen mindenkinek :-)

Edige 2008. április 16. 12:05  

Hűha! Nem kis időd mehetett rá, mire ezt mind összegyűjtötted. Köszi szépen!

cukroskata 2008. április 16. 21:47  

Köszi Edige, jól szórakoztam vele :-)

dibbuk 2008. április 17. 11:20  

Hú, ez nem semmi,és a végtelenségig bővíthető! Nagyon gratula és köszi, hogy tőlem is szemezgettél. Ha nem baj, szívesen javasolnám még, hogy van nekem is egy guacamole receptem és leírásom: http://dibbuk.blogter.hu/?post_id=170217
Üdv és mégegyszer le a kalapot!
dibbuk

cukroskata 2008. április 17. 20:34  

köszi Dibbuk, mindjárt hozzáírom. Szívesen venném a bővítési ötleteket. :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP