Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. február 21., csütörtök

Lenmagos, rozsos, korpás kenyér


Megsütöttem Gabojsza dagasztás nélküli, remek kenyerét!!!

Pontosan úgy csináltam, ahogy ő, csak azért írom le, hogy megtaláljam, ha megint meg akarom sütni. A tejsavóport kihagytam, mert sehol nem kaptam, de nem is hiányzik belőle. Abban a szerencsében volt részem, hogy megkóstolhattam az eredetit, így van összehasonlítási alapom :-)

Hozzávalók:

30 dkg (BL55) fehérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 ek búzasikér (szejtán)
2 ek bio korpa
3 ek natúr lenmag
2 kk só
½ kk szárított élesztő
4 dl langyos víz

A száraz hozzávalókat egy tálban összekevertem, hozzákevertem a langyos vizet, letakartam egy konyharuhával, és elmentem dolgozni. Amikor hazajöttem, állandóan az órát néztem, hogy mikor telik le a 12 órás állásidő. Mikor már nem bírtam tovább, kb 11 órát állt, beletettem a sütőbe egy fedeles jénai edényt, bekapcsoltam a sütőt 240 fokra, -nálam ez a maximum- lisztezett deszkára borítottam a tésztát, és kenyér alakúra formáztam, és konyharuháűval letakarva várta, hogy a sütő hőfoka elérje a maximumot. Ekkor óvatosan beletettem a kenyeret a tálba, és fedővel letakarva betettem a sütőbe, 30 percig sütöttem. Után levettem a fedelét, és 20 percig sütöttem fedő nélkül.
Rácsra tettem, és alig vártam, hogy kihűljön. Már langyosan ettünk belőle, finom lett. Az unokám azt mondta, hogy "ilyen finom barna kenyeret még nem ettem" Egyébként én sem :-)


2 megjegyzés:

Névtelen,  2008. február 22. 12:47  

Ezt én is kpróbálom

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP