Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. február 20., szerda

Csokis, narancsos koszorú GBT

A GBT-re vittem ezt a süteményt, nagyjából ugyanaz, mint a narancsos kevert kuglóf, de egy kicsit azért módosítottam rajta. Éppen, mert annyira hasonló nem készültem közzétenni, de mivel Gabojsza lefotózta, és nevet is adott neki, :-) gondoltam mégis megírom.

A vajat a liszttel morzsásra kevertem, hozzáadtam a sót, a sütőport, az édesítőt, és tovább kevertem, után egyenként a tojások sárgáját. A fehérjét kemény habbá vertem, és óvatosan hozzáadtam a masszához. Kiolajozott és lisztezett formába öntöttem, és 200 fokra előmelegített sütőben sütöttem tűpróbáig. Kb. 25 perc. A sütőben hagytam langyosra hűlni.

Közben a csokit vízfürdőn felolvasztottam, 2 dkg vajjal, és 3 evőkanál forró vízzel jól elkevertem.

A fehér mázhoz 2 evőkanál édesítőt 1 evőkanál narancslikrőrrel, 1 evőkanál narancslével, 1 evőkanál meleg vízzel simára kevertem.

A narancs és a citrom levét kifacsartam, hozzáöntöttem a narancslikőrt.

A tészát kivettem a sütőből, egy tányérra borítottam, egy nagy fecskendőbe felszívtam a naracsos, citromos, narancslikőrős keveréket, és több helyen a tésztába nyomtam.

Bekentem a csokimázzal úgy, hogy az oldalán itt, ott helyet hagytam a fehér máznak, és azt is rákentem. A tetejét édesítővel kandírozott narancshéjjal díszítettem.

Egy nagy tállal letakarva egy éjszaka pihent az erkélyen.

Hozzávalók:

A tésztához:
25 dkg liszt
25 dkg vaj
15 dkg édesítő
4 tojás
½ sütőpor
csipet só

1 dl narancslikőr
1 narancs
1 citrom

A csokimázhoz:
1 tábla diabetikus keserűcsokoládé 70%-os
2 dkg vaj
3 evőkanál meleg víz

A fehér mázhoz:
2 evőkanál édesítő
1 evőkanál narancslikőr
1 evőkanál meleg víz

A kép Gabojszától van, köszönet érte :-)



4 megjegyzés:

gabojsza 2008. február 21. 7:00  

Naaagyon finom volt!:-)))

Névtelen,  2008. február 21. 9:36  

Biztos finom lehet, de szerintem a narancslikőr tutira nem való egy diabetikus édességbe (legalábbis egy cukorbeteg és egy élelmiszeripari vegyész lányaként felnőve ezt tanultam!

cukroskata 2008. február 21. 11:18  

Kedves Névtelen. Teljesen igazad van, de a mennyiség, ami az egészben van olyan kevés, hogy az egy szeletre jutó kalória, amennyinél többet egy cukorbeteg nem ehet,:-( elhanyagolható.

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP