Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2007. december 19., szerda

A piskóta

A piskótát csak azért írom le, mert majdnem minden tortát ezzel az alaprecepttel készítek, így felesleges mindig leírni.

Hozzávalók:

Ahány tojás, annyi csapott evőkanál édesítő, annyi púpozott evőkanál liszt, és esetlegesen sütőpor. 6 tojásból készült piskótához 1/2 csomag.

A sütőt bekapcsolom 180 fokra.
A tojásokat szétválasztom. A tojásfehérjét kézi robotgéppel kemény habbá verem, beleteszem az édesítőt, és tovább verem, amíg szép fényes lesz. A sárgájákat egyenként adom hozzá, miközben a robotgéppel verem. A lisztet elkeverem a sütőporral, hozzáöntöm, és kanállal óvatosan elkeverem benne, vigyázva, hogy ne törjem össze a habot.

Sütőpapírral bélelt formába öntöm, és megsütöm. Sütési dőt nem tudok monadni, mert minden sütő más, de addig kell sütni, amíg a beleszúrt tűre nem ragad a tészta. Ha a teteje nagyon pirul, de a közepe még nyers, egy alufóliával latakarom.
Ha van időm, a sütőben hagyom kihűlni.


Ha kakaós piskótát sütök, annyival kevesebb lisztet adok hozzá, amennyi kakaót teszek bele. Ugyanez a helyzet, ha darált diót vagy mandulát teszek a tésztába.

Ha olyan tortát készítek, amihez csak egy vékony piskótalap kell, akkor is 6 tojásból sütöm a piskótát, 28 cm átmérűjű kerek tortaformában, ha kihűlt kettévágom, az egyiket felhasználom. Amikor olyan tortát készítek, amihez levehető tortaforma kell, a 28 cm átmérőjű totratformában sűlt tortalapot egy 24 cm átmérőjű tortaformába teszem át. Hülés közben uyanis az egész kisebb lesz, és így pont kitölti a tortaformát.
A másik lapot a mélyhűtőbe teszem. Amikor szükségem van rá, előveszem a mélyhűtőből, és még fagyottan tálra vagy tortaformába teszem, meglocsolom amivel a recept szerint kell, és ráteszem a krémet.

A piskótaroládot a tűzhelyhez kapott nagy lapos tepsiben sütöm. Kibélelem sütőpapírral, a 6 tojásból készült piskóta masszát elegyengetem rajta, és megsütöm. Sütőport nem teszek bele, mert vékony lapot akarok kapni. Nagyon hamar megsül, mert vékony a tészta. Még melegen feltekerem a sütőpapírral együtt. Amikor kihűlt, óvatosan lehúzom róla a papírt, és megtöltöm.

Amikor szögletes tortát készítek, és biztos akarok lenni benne, hogy szép magas lesz, szintén a tűzhelyhez kapott nagy lapos tepsiben sütöm, legalább 6 tojásból, sütőporral. Ha kész, attól függöen, hogy mekkora tortát akarok, 3 vagy 4 egyforma darabra vágom, és egymásra teszem. Ha olyan charlotte-ot készítek, hogy nem piskótatekercsekkel bélelem ki a formát, hanem piskótalappal, ugyanezt a piskótalapot még melegen, a sütőpapírral együtt teszem be a formába úgy, hogy a papírral fedett része belül maradjon, és jól belenyomkodom. Amikor kihűlt, lehúzom róla a papírt, és megtöltöm a krémmel.

A recepttől függően lehet a tésztába citrom vagy narancshéjat, vaníliát, csokidarabokat, vagy egyéb más ízesítőket tenni.
Én a püspökkenyeret is ebből a tészátból sütöm, nagyon finom, könnyű süti lesz.

2 megjegyzés:

zizi 2016. november 22. 23:53  

Szia!
Érdeklődnék hogy milyen édesítőt lehet használni ehhez a recepthez?
Előre is köszönöm válaszod!
Üdvözlettel:
Gizi

Cukroskata 2016. november 23. 1:29  

Kedves Gizi! Én mostanában nyírfacukrot használok.

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP