Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2021. szeptember 11., szombat

Almás galette
Hozzávalók:


Tészta:

10dkg jéghideg vaj, felkockázva

15dkg liszt

1 tojás sárgája

2-3 evőkanál jéghideg víz


Almatöltelék:

kb. ½ kg alma

Az alma édességétől függően kevés édesítő

1/2 citrom leve


Frangipan:

15 dkg mandula

7 dkg cukor

5 ek puha vaj

1 tk mandulalikőr

1 tk rum

1 citrom reszelt héja


A késes aprítógépbe tettem a felkockázott, jéghideg vajat , hozzáadtam a lisztet, a sót, majd a géppel összekevertettem úgy, hogy csak nagyjából állt össze, a vaj kb. borsónyi méretű maradt.  Ekkor hozzá  adtam a tojás sárgáját és a hideg vizet, majd gyorsan  összekevertem még egyszer, így már nagyjából össze is állt. Egy nyújtódeszkára folpackot terítettem, ráöntöttem a tésztát, és lazán összenyomkodtam, becsomagolva a fóliába. 

A hűtőbe tettem egy  órára. A  sütőt előmelegítettem 190C fokra. 


A töltelékhez az almákat félbevágtam, magozzuk ki, majd cikkekre szeleteltem.  A tésztából nyújtsunk kb. 25cm átmérőjű korongot nyújtottam, amelyet azonnal egy sütőpapírral fedett, liszttel meghintett tepsire fektettem. A korong szélén hagytam kb. 4-5cm-nyi peremet, a közepébe kentem a frangipánt, majd szépen  elrendeztem az almacikkeket. 

A szélét körben ráhajtottam. A tészta szélét megkentem tojásfehérjével. Kb. 35-40 perc alatt sül arany színűre. 

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP