Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2019. november 19., kedd

Cassata



Ezt  a finom olasz édességet már régen meg akartam csinálni. Gabojsza receptjét vettem alapul. 

Hozzávalók:

3 dl Cserszegi Fűszeres bor
2 evőkanál  negyedannyi édesítő
1 narancs leve és reszelt héja
5 dkg apróra vágott kandírozott narancshéj, 
5 dkg arany mazsola
1 púpozott evőkanál zselatinpor
5 dkg cukormentes étcsokoládé, 
5 dkg mandula
25 dkg ricotta
25 dkg mascarpone 
20 dkg cukormentes babapiskóta

A borba beletettem 1 evőkanál édesítőt, a narancs megreszelt héját és kifacsart levét, a mazsolát, a narancshéjat és felforraltam, majd leszűrtem, a bort egy edényben hagytam kihűlni. 
Kibéleltem folpackkal egy 30 x 11 cm-es formát.

A zselatint elkevertem 5 evőkanál borral,  beleszórtam egy kis edénybe, és kevergetve addig főztem, amíg átlátszó lett. 

A csokit és a mandulát apróra vágtam.  Robotgéppel összekevertem a ricottát 
a mascarponéval  egy evőkanál édesítővel, és a zselatinos borral. 
Ezután belekevertem a mazsolát, narancshéjat, mandulát és a csokit.  

A leszűrt borba egyenként belemerítettem a babapiskótákat, és kibéleltem velük a formát, majd belekanalaztam a krémet. Egy éjszakára a hűtőbe tettem.  Másnap szépen lehetett szeletelni. 

3 megjegyzés:

Chiptuning 2020. január 6. 13:30  

Az édesítőszer milyen édesítő?

Cukroskata 2020. január 8. 9:23  

Negyedannyi édesitőszer. Eritrit és szteviol glikozid (stevia) alapú édesítőszer.

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP