Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2012. augusztus 15., szerda

Nektarintorta

Ez egy nagyon könnyű, gyors és finom torta. Bármilyen gyümölcs jó hozzá, nálam most nektarinnal készült.



Hozzávalók:

6 tojás
6 evőkanál mandulaliszt
3 csapott evőkanál nyírfacukor
1/2 sütőpor

3 dl tejszín
1 evőkanál nyírfacukor
vanília
3 nagy nektarin


A lekvárhoz:

1/2 kg nektarin
2 evőkanál nyírfacukor
vanília


Az egész tojásokat robotgéppel addig kevertem amíg egészen habos lett, és duplájára nőtt, majd a nyírfacukorral tovább vertem.  Ezután óvatosan belekevertem a mandulalisztet és a sütőport..
28 cm átmérőjű kerek tortaformát kibéleltem sütőpapírral, vékonyan vajjal megkentem, és  180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem. Kivettem a sütőből, papírral együtt egy rácsra tettem, és hagytam kihűlni, majd két lapra vágtam.

Közben 1/2 kg nektarint kimagoztam, összevágtam, és a nyírfacukorral, és egy kávéskanál vaníliaesszenciával 10 percig főztem. Akkor jó, ha darabos marad.
Ezután felvertem a tejszínt a nyírfacukorral és a vaníliával. Az egyik nektarint kis kockákra vágtam.

Az egyik tortalapot megkentem a lekvárral, majd vastagon a tejszínhab felével, rászórtam a kockákra vágott nektarint, majd rátettem a másik tortalapot, rákentem a tejszínhabot, és kiraktam a szeletekre vágott nektarinnal.

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP