Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2012. február 27., hétfő

Banános karamellás süti

Rachel Allen készítette ezt a sütit a műsorában, és úgy éreztem, hogy azonnal ki kell próbálnom. nem lett egészen olyan, mint az övé, mert ő golden syrupot is használt az öntethez, amit  én nem, és gondolom ezért nem lett annyira tocsogós az alja, de azért finom volt, és nagyjából olyan, amilyennek elképzeltem.

Hozzávalók:
Liszt 125 gr
Nyírfacukorukor 115 gr
Sütöpor 3 ek
Tojás 1 db
Banán 1 db
vaníliakivonat 1 kávéskanál
Vaj 85 gr
Tej 2,5 dl

Az öntethez:
Kókuszcukor 100 gr
Víz 175 ml

A tálaláshoz tejszínhab

A lisztet, a nyírfacukrot és a sütőport egy tálban összekevertem.  A tojást kicsit felvertem, beletettem a a banánt, és jól szétnyomkodtam. Hozzáadtam a vajat, amit előzőleg felolvasztottam, a tejet és a vaníliakivonatot, majd az egészet a lisztes keverékhez öntöttem, és jól elkevertem. Egészen folyós lett.
Beleöntöttem  egy tűzálló tálba.

A kókuszcukrot a vízzel együtt felforraltam, és a tészta tetejére öntöttem még forrón. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöttem. Akkor van kész, ha a teteje sötétbarna, és kissé megkeményedett. Így egy tésztaréteg lett a tetején, alul, meg ragacsos folyós az egész és nagyon finom. Tejszínhabbal tálaltam.







2 megjegyzés:

Éva 2012. február 27. 14:19  

Csodás lehet az íze! Imádom a banánt és mindíg megcsodálom másoknál mikor süteménybe vagy más édességbe teszik.Elvagyok maradva mert még én így nem csináltam!

Cukroskata 2012. február 27. 14:20  

Köszi Éva, egyébként a banán ízét egyáltalán nem lehet érezni benne, de nekem nagyon ízlett :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP