Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2009. április 7., kedd

Sütőtök töltve


Grenadinnál ettem ezt a finom töltött sütőtököt.
Már nincs itt a szezonja, de azért kaptam még egyet az utolsók közül a zöldségesnél, és megfőztem vacsorára. Nagy sikere volt.

Hozzávalók:

egy nagy sütőtök fele
1 bögre rizs
2 bögre víz
10 dkg fetasajt
1/2 citrom leve
1 nagy gerezd fokhagyma
pár levél friss rozmaring
olivaolaj
Ahogy Grenadine ajánlotta, félbevágott, tököt vettem, karalábévájóval kivájtam a belét. A rizst sós vízben félpuhára főztem, belekevertem a sütőtökgömböket, egy gerezd áttört fokhagymát, sót, rozmaringot, citromlét, olivaolajat. Grenadine chilit is tett bele, nekem nem volt itthon, így ez kimaradt.
A tök belsejét bekentem olivaolajjal, beletöltöttem a rizzsel elkevert sütőtökgömböket, becsomagoltam alufóliába, és másfél órát sütöttem. Ekkorra. ahogy Grenadine ígérte, fantasztikus illatok áramoltak a sütő felől. Kinyitottam a a fóliát, beleforgattam a kis kockákra vágott fetát, majd még egy fél óráig sütöttem.


4 megjegyzés:

trinity 2009. április 10. 21:22  

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!!

Cukroskata 2009. április 11. 16:47  

Köszönöm szépen Trinity, viszont kívánom:-)

citromfű 2009. április 11. 22:20  

Kellemes ünnepeket kívánok!

Cukroskata 2009. április 12. 11:11  

Köszönöm Citromfű, neked is :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP