Sólet
A sóletet úgy készítem, ahogy édesapám csinálta. Apám szívesen főzött, és nagyon jól. Gyakran böngészett szakácskönyveket, és kipróbált új recepteket. Egyik örökbecsű mondása volt, hogy "aki tud olvasni, az tud főzni" Hát ő tudott olvasni :-)
A sóletreceptjén csak egyet változtattam, ő füstölt tarját tett bele, én inkább füstölt libamellet.
Hozzávalók:
1/2 kg tarkabab
20 dkg árpagyöngy
1/2 kg marhafelsál
1 füstölt libamell
3 tojás
1 nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors
A babot beáztattam, a marhahúst nagyobb darabokra, a hagymát és a fokhagymát apróra vágtam. Egy tűzálló tál aljára szórtam a hagymát. Nem pároltam meg zsíron, mert a libamell bőrétől elegendő zsír kerül a sóletba, nem akartam még több zsírt tenni bele.
A hagymára egy sor babot tettem, arra egy marék árpagyöngyöt, az apróra vágott fokhagymát, arra a libamellet, majd újra bab, árpagyöngy, és a marhahús. A tetejére bab került, felöntöttem annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd az alaposan megmosott tojásokat -óvatosan, hogy ne törjenek el- belenyomkodtam. Megsóztam és borsoztam.
A sütőbe tettem és 100 fokon kb. 3 óra hosszat hagytam sülni-főni. Félidőnél megnéztem, és még egy kis vizet öntöttem hozzá.
A sóletreceptjén csak egyet változtattam, ő füstölt tarját tett bele, én inkább füstölt libamellet.
Hozzávalók:
1/2 kg tarkabab
20 dkg árpagyöngy
1/2 kg marhafelsál
1 füstölt libamell
3 tojás
1 nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors
A babot beáztattam, a marhahúst nagyobb darabokra, a hagymát és a fokhagymát apróra vágtam. Egy tűzálló tál aljára szórtam a hagymát. Nem pároltam meg zsíron, mert a libamell bőrétől elegendő zsír kerül a sóletba, nem akartam még több zsírt tenni bele.
A hagymára egy sor babot tettem, arra egy marék árpagyöngyöt, az apróra vágott fokhagymát, arra a libamellet, majd újra bab, árpagyöngy, és a marhahús. A tetejére bab került, felöntöttem annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd az alaposan megmosott tojásokat -óvatosan, hogy ne törjenek el- belenyomkodtam. Megsóztam és borsoztam.
A sütőbe tettem és 100 fokon kb. 3 óra hosszat hagytam sülni-főni. Félidőnél megnéztem, és még egy kis vizet öntöttem hozzá.
3 megjegyzés:
ezer éve nem főztem sóletet, és pont erre a hétre terveztem. most halasztást kapott, nagyon finom volt, köszi! :)
Oh milyen régen ettem, most jól esne.
Max, van még egy kevés, küldöm fénypostával, nyisd ki az ablakot :-)
Megjegyzés küldése