Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. június 8., vasárnap

Epertorta


A tortalaphoz:

2 tojás
2 evőkanál édesítő
2 evőkanál liszt
eperlikőr

Az epres krémhez:
¼ kg eper
2 evőkanál édesítő
½ zöldcitrom leve
1 dkg zselatin
1 zacskó vaníliás pudingpor

A fehér krémhez:
10 dkg mascarpone sajt
3 dl tejszín
1 dkg zselatin
2 evőkanál édesítő

½ tábla diabetikus étcsokoládé

A sütőt bekapcsoltam 220 fokra állítva. A tojások fehérjét a sárgájától szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem a kézirobotgéppel, továbbvertem az édesítővel, majd a tojássárgájával. A lisztet óvatosan belekevertem. A masszát egy 19 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába simítottam, a sütőt levettem 180 fokra, és a piskótát tűpróbáig sütöttem. A sütőben hagytam kihűlni

Közben az eper felét a robotgéppel pépesítettem, belekevertem az édesítőt, a zöldcitrom levét, és átszűrtem. Kb 2 dl vízben elkevertem a pudingport és a zselatint, az eperkrémet felforraltam. Lehúztam a tűzről, és belekevertem a zselatinos pudingport, visszatettem és lassú tűzön, kevergetve krémsűrűségüre főztem.

A tortalapot kihűlés után kivettem a formából, a formát folpackkal kibéleltem, és a tortalapot visszatettem, meglocsoltam eperlikőrrel. Az eper másik feléből pár szemet félretettem a díszítésre, a többit apróra vágtam és a tortalapra szórtam, majd ráöntöttem a közben langyosra hűlt epres krémet.
A csokit vízgőzön felolvasztottam és az epres krém tetejére simítottam.

1 dkg zselatint feloldottam egy kis vízben és felmelegítettem. A tejszínt kemény habbá vertem az édesítővel, a mascarponét kikevertem, hozzáadtam a tejszínhabot, majd hozzákevertem a langyosra hűlt zselatint, és a formába öntöttem. 2-3 órára a hűtőbe raktam.

Tálaláskor a tortaforma oldalát levettem, a tortát a folpckkal felemeltem, tálra raktam, és óvatosan kihúztam alóla a folpackot. A tetejét csokiforgácssal és eperrel díszítettem.
A csokiforgácsot úgy csinálom, hogy a csoki tetejéről a krumplihámozóval vágok szeletkéket.

2 megjegyzés:

endivia 2008. július 2. 10:22  

Ha megengedsz egy megjegyzést, kakaós tésztával még jobban mutatna. De így is nagyon megkóstolnám :)

Cukroskata 2008. július 2. 14:28  

Legközelebb kipróbálom kakaós piskótával :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP