Epertorta
A tortalaphoz:
2 evőkanál édesítő
2 evőkanál liszt
eperlikőr
Az epres krémhez:
¼ kg eper
2 evőkanál édesítő
½ zöldcitrom leve
1 dkg zselatin
1 zacskó vaníliás pudingpor
A fehér krémhez:
10 dkg mascarpone sajt
3 dl tejszín
1 dkg zselatin
2 evőkanál édesítő
½ tábla diabetikus étcsokoládé
A sütőt bekapcsoltam 220 fokra állítva. A tojások fehérjét a sárgájától szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem a kézirobotgéppel, továbbvertem az édesítővel, majd a tojássárgájával. A lisztet óvatosan belekevertem. A masszát egy 19 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába simítottam, a sütőt levettem 180 fokra, és a piskótát tűpróbáig sütöttem. A sütőben hagytam kihűlni
Közben az eper felét a robotgéppel pépesítettem, belekevertem az édesítőt, a zöldcitrom levét, és átszűrtem. Kb 2 dl vízben elkevertem a pudingport és a zselatint, az eperkrémet felforraltam. Lehúztam a tűzről, és belekevertem a zselatinos pudingport, visszatettem és lassú tűzön, kevergetve krémsűrűségüre főztem.
A tortalapot kihűlés után kivettem a formából, a formát folpackkal kibéleltem, és a tortalapot visszatettem, meglocsoltam eperlikőrrel. Az eper másik feléből pár szemet félretettem a díszítésre, a többit apróra vágtam és a tortalapra szórtam, majd ráöntöttem a közben langyosra hűlt epres krémet.
A csokit vízgőzön felolvasztottam és az epres krém tetejére simítottam.
1 dkg zselatint feloldottam egy kis vízben és felmelegítettem. A tejszínt kemény habbá vertem az édesítővel, a mascarponét kikevertem, hozzáadtam a tejszínhabot, majd hozzákevertem a langyosra hűlt zselatint, és a formába öntöttem. 2-3 órára a hűtőbe raktam.
Tálaláskor a tortaforma oldalát levettem, a tortát a folpckkal felemeltem, tálra raktam, és óvatosan kihúztam alóla a folpackot. A tetejét csokiforgácssal és eperrel díszítettem.
A csokiforgácsot úgy csinálom, hogy a csoki tetejéről a krumplihámozóval vágok szeletkéket.
2 megjegyzés:
Ha megengedsz egy megjegyzést, kakaós tésztával még jobban mutatna. De így is nagyon megkóstolnám :)
Legközelebb kipróbálom kakaós piskótával :-)
Megjegyzés küldése