Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. március 31., hétfő

Bableves VKF XIV.


A bableves nálunk a kedvencek közé tartozik. Egyébként is sok levest eszünk, de a bableves az előkelő második helyet foglalja el, közvetlenül a húsleves után. Kényes ízlésű, vagy egyszerűbben fogalmazva válogatós unokámnál a bableves bármikor jöhet. Ezzel nem foghatok mellé.

Hozzávalók:

a leveshez:
40 dkg lóbab
1 sárgarépa,
1 fehérrépa,
2 krumpli
füstölt kolbász
virsli
só, bors, pirospaprika
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj
petrezselyem

a galuskához:
1 tojás
liszt
víz

A nagy lóbabot előző este beáztattam. Jó sok vöröshagymát felvágtam, kevés olajra tettem, belevágtam jóféle füstölt kolbászt, és együtt pároltam, amíg a hagyma üveges lett, a kolbászból pedig kisültek az ízek. Közben megtisztítottam a zöldséget, apróra vágtam a fokhagymát, és a babbal együtt hozzáadtam, felöntöttem vízzel, sóztam, borsoztam, pirospaprikát kevertem bele, és hagytam főni. Amikor a bab már majdnem puha volt, hozzáadtam a kockákra vágott krumplit és készre főztem. A végén 1 tojásból készült, a szokásosnál kicsit nagyobb galuskákat szaggattam bele, apróra vágott petrezselymet, és karikára vágott virslit adtam hozzá, és még egyszer felforraltam.

Nem rántottam be, nem is habartam, csak tejfölt adtam hozzá, mindenki annyit tett bele, amennyit akart.

A krumpli egy barátom palócföldről számazó édesanyja receptje szerint kerül bele, ő szinte minden levesbe tett krumplit, talán csak a gyümölcslevesbe nem, de nem emlékszem, hogy valaha is főzött volna gyümölcslevest :-)0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP