Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2007. december 3., hétfő

Celia citromzseléje málnaöntettel

Valami savanykásra vágytam, gondoltam kipróbálom Celia citromzseléjét, amit már régóta nézegetek a blogján. Ő őszibaracköntettel készítette, nekem nem volt itthon barackom,ezért málnával csináltam, de így is ízlett.

Hozzávalók:

a zseléhez:

8 szál menta

7 lap fehér zselatin

4 zöldcitrom
150 ml száraz fehérbor
100 gr édesítő
pár csepp rózsavíz


az öntethez:
1 doboz mélyhűtött málna
1 csipet őrőlt szekfűszeg, gyömbér, fahéj
25 gr apróra vágott, natúr pisztácia
1 kanál édesítő


Egy kis mentát félretettem a díszítéshez, a többinek a levelét 1 1/2 dl vízben felforraltam, majd 10 percig hagytam állni, majd szitán átszűrtem, a mentaleveleket jól kinyomkodva. A levét visszatettem a lábosba.
A zöldcitromokat megmostam, kettőt vékonyan meghámoztam, és a héjat apróra vágtam. A mentalevelekről leszűrt vizet elkevertem az édesítővel, az összevágott citromhéjat beletettem és 3 percig főztem, majd hagytam egy kicsit kihűlni. A zserlatinlapokat vízbeáztattam, kinyomkodtam, majd belekevertem a langyos vízbe, jól elkevertem, és egy kicsit főztem, de nem forraltam fel. A citromlevet és a bort hozzáöntöttem, majd kivizezett formákba öntöttem, és hagytam a hűtőben megdermedni.

A málnát összeturmixoltam, elkevertem az édesítővel, szegfűszeggel, gyömbérrel, fahéjjal, és a rózsavízzel.
Az öntetet tálra tettem, ráborítottam a zselét, és az apróra vágott pisztáciával megszórtam.





0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP