Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2012. május 30., szerda

Epres csokitorta liszt nélkül



Ilyenkor, amikor érik az eper, legszívesebben mindenbe tennék egy kis epret. Miután a családban cukorbetegen kívül lisztérzékeny is van, ez a torta nyírfacukorral, liszt nélkül készült, és igazán finom volt.

 Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
6 evőkanál jó minőségű kakaó
3 csapott evőkanál nyírfacukor
1/2 sütőpor


A krémhez:

20 dkg 70 %-os gluténmentes diabetikus keserűcsokoládé
3 dl tejszín


A lekvárhoz:

1/4 kg eper
1 evőkanál nyírfacukor


És még 1/2 kg eper


Az egész tojásokat robotgéppel addig kevertem amíg egészen habos lett, és duplájára nőtt, majd a nyírfacukorral tovább vertem.  Ezután  beleszitáltam a kakaót és a sütőport, és óvatosan elkevertem.
Két 28 cm átmérőjű kerek tortaformát kibéleltem sütőpapírral, vékonyan vajjal megkentem, és a masszát  kétfelé osztva 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöttem. Kivettem a sütőből, papírral együtt egy rácsra tettem, és hagytam kihűlni.

Közben elkészítettem a ganache-t. A tejszínt felforraltam, lehúztam a tűzről, és addig kevertem benne a csokoládét, amíg teljesen elolvadt, majd  szobahőmérsékleten hagytam kihűlni. Időnként megkevertem. 
1/4 kg epret 1 evőkanál nyírfacukorral addig főztem, amíg az eper egészen puha lett, de azért darabos maradt. 
Az egyik tortalapot egy levehető oldalú tortaformába tettem úgy, hogy a sütőpapiros fele felfelé legyen. Óvatosan kell mozgatni, mert könnyen törik. Lehúztam  róla  a sütőpapírt, és vastagon megkentem a lekvárral, rászórtam a nyers eper felét, majd vastagon megkentem  a csokikrém felével. Rátettem a másik tortalapot, lehúztam róla a sütőpapírt, megkentem a csokikrém másik felével, és a tetejét kiraktam eperrel.



5 megjegyzés:

Chef Viki 2012. május 31. 11:24  

Uh... Nagyot nyelő smiley :-)

Meseszép!

Bokor Boglárka 2012. június 1. 12:24  

Szeretném megkérdezni, hogy te hol veszed a gluténmentes diabetikus csokit. Én eddig az Aldiban vettem ilyet, de mindig lehet kapni, tapasztalataim szerint. A torta szemetgyönyörködtető.
Bogi

Cukroskata 2012. június 1. 13:26  

Köszi Bogi. A csokit. Culinárisban vettem.

Unknown 2014. június 2. 16:51  

Szeretnék véleményeket a tortáról, akik már megsütötték. Nincsen furcsa íze? A héten tervezem, hogy megsütöm apu szülinapjára. (ő is c.beteg)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP