Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2010. január 16., szombat

Tojásterrine sonkakrémmel Zila formában


Zilaforma tesztelése, II. forduló



Hozzávalók:
5 keménytojás
1/2 pohár tejföl
60 gr Globus light majonéz
1/2 zacskó Horváth Rozi zselatin
1/2 zacskó mélyhűtött leveszöldség
1/4 l húsleves
só, bors, mustár

A krémhez:
10 dkg főtt, füstölt tarja
1,5 dl habtejszín
mustár, bors
Salátalevelek, koktélparadicsom a díszítéshez.

A zöldséget 1/4 liter húslevesben megfőztem,  a levét egy lábosba szűrtem, elkevertem benne a zselatint, és felfőztem, nem forraltam. Amíg a zöldség és a zselatin hűlt, a keménytojásokat a robotgépben pépesítettem, hozzákevertem a tejfölt, a majonézt, és a mustárt.  Hozzáöntöttem a langyosra hűlt zselatinos zöldséglét. Ekkor megkóstoltam, és még egy kis sót és borsot adtam hozzá.
A zöldségeket is belekevertem a tojásos masszába, és az egészet beleöntöttem a  formaleválasztóval befújt Zila formába. 3 óra alatt a hűtőben szépen megdermedt. Akkor egy tálat borítottam a tetejére, és megfordítottam. A szilikonformát óvatosan kiemeltem, majd a széleket egy késsel meglazítottam, és az acélkeretet lehúztam róla. Salátával bélelt tálra tettem.
A sonkakrémhez a tarját a mustárral és a borssal a robotgépben pépesítettem, a tejszínt kemény habbá vertem, a sonkát belekevertem,  majd habzsák segítségével a mélyedésekbe töltöttem. Koktélparadicsommal díszítettem.




8 megjegyzés:

Maimoni 2010. január 16. 22:38  

Nagyon tetszik... Biztos finom volt!:)

Cukroskata 2010. január 16. 23:29  

Köszönöm szépen Maimoni. Finom volt :-)

De jó főzni! 2010. január 17. 7:36  

Jól néz ki, nagyon is! :)

max 2010. január 17. 8:04  

Szupi! Tetszik:-)

trinity 2010. január 18. 20:30  

Ez valami gyönyörű lett, Kata!!! Finom is lehet nagyon!!

Cukroskata 2010. január 21. 11:30  

Köszi mindenkinek :-)

szabi(O_o) 2010. január 28. 16:58  

Szia!
Szép és biztosan nagyon finom is a tortád. :)
Csak így tovább!
Üdv:
szabi(O_o)

Cukroskata 2010. január 29. 9:03  

Köszönöm szépen Szabi :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP