Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2009. május 18., hétfő

GBT

Tegnap GBT volt a Gellérthegyen. Ismét jókat ettünk, és remekül éreztük magunkat együtt.

Én fűszeres mozzarellagolyókat vittem, meg magos kenyeret. Gyümölcssalátát is, de arról nem készült kép.


A kép Vicától van.



Fűszeres mozzarellagolyók
A recept, vagy inkább ötlet Jamie Olivertől származik, ő fetával csinálta, és én is úgy szoktam, de mivel a GBT-re a feladat a gombóc volt, mozzarella "gombócokból" csináltam, és így is bevált. Ha fetával csinálom, nem teszek bele sót..

Hozzávalók:

3 zacskó mozzarella
2 szárított chilipaprika
szárított petrezselyem
szárított rozmaring
szárított bazsalikom
4 gerezd fokhagyma
olivaolaj
1 kávéskanál só

A mozzarella levét leöntöttem, a sajtokat egy tiszta konyharuhára tettem, hogy megszáradjanak. A paprikát apróra vágtam, az összes fűszert egy vágódeszkára öntöttem, jól összekevertem, és a mozzarellát beleforgattam. Ezután a sajtokat egy üvegbe tettem, közéraktam a fokhagymagerezdeket is, jól lenyomkodtam, hogy teljesen tele legyen, felöntöttem olivaolajjal, és 3 napig a hűtőben hagytam, hogy az ízek jól összeérjenek. Magos kenyeret sütöttem hozzá.
Az olajnak is nagyon finom íze lesz, felhasználható salátákhoz, de csak úgy kenyérre kenve is remek.

Magos kenyérgombócok:

Hasonlóan csináltam, mint Trinity .

Hozzávalók:

25 dkg tehéntúró
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
35 dkg fehérliszt Bl 55
1 evőkanál olaj
1 evőkanál. ecet
2 dl langyos víz
1 evőkanál só
7 g szárított élesztő
tökmag, mák, napraforgómag

A kenyérsütőgépbe tettem a hozzávalókat, először az vizet, az olajat és az ecetet, utána a túrót, majd a liszteket, a sót és az élesztőt, és hagytam, hogy dagassza és kelessze. A program végén kivettem a tésztát, kis gombócokat formáztam belőle, és egy cseréptálba raktam, kis helyet hagyva közöttük. A tetejét megkentem olivaolajjal, és megszórtam a magokkal. Még 1/2 órát kelesztettem A sütőbe tettem egy tepsit, amit megtöltöttem vízzel, és a megkelt tésztát 180 fokon pirosra sütöttem.

Mégis van kép a gyümölcssalátáról, Gabojsza küldte nekem.












3 megjegyzés:

"saját levében" 2009. május 18. 12:38  

Most már el tudom képzelni, hogyan töltögeted meg egyenként az aranygaluska golyókat!

Lonci 2009. május 18. 13:02  

De jó volt Nektek:-)))

Cukroskata 2009. május 18. 13:03  

Sl, a sajtgolyókkal nem volt annyi cicó :-)

Lonci! Legközelebb gyere el te is :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP