Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. március 13., csütörtök

Sült almaszeletek zabkorpával és dióval


Tegnapi vacsorám ismét Dulmina serpenyőben sült alma receptje alapján készült. Amikor Dulmina feltette a blogjára, azonnal megcsináltam, de olyan finom volt, és olyan éhes voltam, hogy elmaradt a fotó, így most írtam meg.

Azon kívül, hogy nagyon finom, a szénhidráttartalma is rendkívül alacsony, a zabkorpa jótékony hatásairól már írtam itt, melegen ajánlom mindenkinek, akár vacsorára, akár az „úgy ennék valamit” esetére, amikor a fogyókúrába, vagy a cukorbeteg diétába már semmilyen komolyabb étel nem fér bele. Ez egyszemélyes adag, persze lehet, hogy a család többi tagjának is kedve támad hozzá, akkor az adagot növelni kell. Én nem édesítettem, és nem is hiányzott belőle. Az unokámon is ki fogom próbálni, de neki mézet is fogok beletenni.

Hozzávalók:

1 dkg vaj,
1 savanykás alma,
1 evőkanál zabkorpa,
2 kávéskanál darált dió,
½ narancs leve,
pár szem tőzegáfonya –el is maradhat-

A vajat egy serpenyőben felmelegítettem, az almát meghámoztam, és 12 cikkre vágtam, beletettem a vajba, és az egyik oldalát pirosra pirítottam. Az almaszeleteket megfordítottam, rászórtam a diót és a zabkorpát, ráfacsartam a narancs levét, és pár percig tovább pirítottam. Dulmina több folyadékot tett hozzá, és nem is pirította meg ennyire, de nekem így jobban ízlett. A tányéron pár szem tőzegáfonyát szórtam rá.

Energia: 404 KCal, szénhidrát 37,2 gr.
2 megjegyzés:

Dulmina 2008. március 13. 19:01  

Örülök, hogy így bejött Neked ez a recept :) Ez a kevesebb lé + pirítás jó ötlet, legközelebb kipróbálom így is!

cukroskata 2008. március 13. 21:51  

Köszi Dulmina, tényleg nagyon finom :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP