Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. február 18., hétfő

Zabkorpás-almás muffin


A zabkorpáról sokféle nézet terjeng, egy ideig ő volt az ügyeletes csodaszer, most éppen megfosztották ettől a kitüntető címtől. Mindenesetre azt nem vitatja senki, hogy rostban gazdag, szénhidrátban szegény, jó a glikémiás indexe, úgyhogy ezek a tulajdonságai alkalmassá teszik a fogyókúrás, és diabetikus diétába való beillesztésre akkor is, ha nem mulaszt el egycsapásra százféle betegséget. :-)

Az almát meghámoztam, és apró kockákra vágtam, majd összes hozzávalót összekevertem, a muffinformákba minyonpapírt tettem, és belekanalaztam a masszát. 200 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem. Kb. 10 perc.
12 db lett. 1 darabban: energia 127 KCal, szénhidrát 14 gr

Mint minden muffin, ez is nagyon jól viselkedik a mélyhűtőben, így kihűlés után a többség odakerült. Mikróban kb 2 percig melegítem, és már kész a reggeli, egy pohár teával igazán finom. Esetleg egy kis cukor nélkül eltett lekvárt is lehet rákenni.

Hozzávalók:

25 dkg zabkorpa,
1 tojás
1 alma
½ dl olaj
3 dl rostos almalé
2 evőkanál édesítő
1 csapott kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
½ zacskó sütőpor



12 db lett. 1 darabban: energia 127 KCal, szénhidrát 14 gr




3 megjegyzés:

Zsu 2008. február 19. 8:55  

Nagyon teszik ez a recept:)
Rostos almalevet hol szoktál beszerezni?

cukroskata 2008. február 19. 10:04  

Bármelyik nagy élelmiszerboltban, de ha nem rostos az se baj, csak legyen 100 %-os, hogy ne legyen tele cukorral :-)

Grenadine 2008. február 19. 11:02  

a fehérvári úti piacon 5 literes dobozos 100%os almalét lehet kapni 1200ért. ugyanez a culinarisban is van némileg drágábban :)
nem tartalmaz tartósítószert, cukrot, színezéket, kizárólag alma felhasználásával készült.
www.koroskertesz.hu
ja, és nagyon finom! :)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP