Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. március 18., kedd

Fasírt gombás tojással töltve

Vasárnap jutott eszembe, hogy milyen régen nem csináltam egybesült fasírtot, pedig volt idő, amikor szinte mindennapos vendég volt az asztalunkon. Gyorsan felderítettem a „készleteimet” és nemsokára már vígan sült a sütőben a fasírtom. Régi jól bevált recept, azzal a különbséggel, hogy most nem ragadt le az alja, hála Gabojsza remek sütőpapírjának. Meg kell mondanom, hogy álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a szilikonos sütőpapír ilyen elképesztően jó. Köszönöm Gabojsza!

Hozzávalók:

A fasírthoz:
40 dkg darált pulykamell,
1 tojás,
két vastag szelet maradék száraz kenyér,
2 gerezd fokhagyma,
só, bors

A töltelékhez:
30 dkg gomba,
1 vöröshagyma,
olaj
2 tojás,
só, bors,
petrezselyem

A vöröshagymát apróra vágtam, és egy kis olajon üvegesre pirítottam. Rátettem az apróra vágott gombát, sót, borsot, és addig pároltam amíg puha lett és a levét elfőtte. Ekkor hozzáadtam két felvert tojást, és mint a rántottát, megsütöttem, belekevertem a petrezselymet és hagytam langyosra hűlni.

A darált húst összegyúrtam a tejben megáztatott kenyérrel, a tojással és a fűszerekkel, és egy vékonyan megolajozott alufólián kinyújtottam, hogy vékony téglalap legyen. Rákentem a gombás tojást, és az alufólia segítségével feltekertem, mint a beiglit. A csodás szilikonos sütőpapírral kibéleltem egy tepsit, és az alufóliáról belecsúsztattam a húsroládot.
200 fokon pirosra sütöttem.


Melegen és hidegen is nagyon finom.

4 megjegyzés:

gabojsza 2008. március 18. 14:26  

Kata, ez nagyon jól néz ki! Imádom az ilyen finomságokat:-)

cukroskata 2008. március 18. 14:35  

Köszi Gabojsza, az íze is nagyon finom :-) De a legjobb az egészben a sütőpapír :-))) Régebben alufóliába csomagolva sütöttem, és órák hosszat huzigattam le róla a kis ráragadt alufóliadarabkákat.

Grenadine 2008. március 18. 17:59  

azért akkoriban is nagyon finom volt! :)

cukroskata 2008. március 18. 18:25  

Köszi Grenadine, nagyon jól esik :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP