Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. február 14., csütörtök

TúrógombócA túrót a tojássárgájákkal, a búzadarával, csipet sóval, az édesítő 3/4 részével, a vaníliaaromával, és egy fél citrom reszelt héjával jól összedolgoztam. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, és óvatosan belekevertem. Egy fél órát hagytam állni, majd vizes kézzel gombócokat formáztam belőle.
A gombócokat enyhén sós vízben 5 percig főztem, majd darált dióba forgattam.
A joghurtot az édesítő maradékával, és pár csepp vaníliaaromával összekevertem, és a gombócokra öntöttem.
Bevallom, még egy kiskanál diabetikus áfonyalekvárt is ettem hozzá :-)
Valószínüleg elég lett volna bele 1 tojás is, de a GBT-re mandulás kétszersültet sütöttem, így rengeteg maradék tojássárgájám van.
A nagyobb részét eltettem a mélyhűtőbe, rosszabb időkre :-)

Hozzávalók:

25 dkg zsírszegény túró,
5 dkg búzadara,
2 tojás sárgája,
1 tojás fehérje,
1 csapott evőkanál édesítő,
csipet só,
reszelt citromhéj,
pár csepp vaníliaaroma,
pár kanál joghurt
kb. 5 dkg darált dió
3 megjegyzés:

piszke 2008. február 16. 7:19  

sztem a búzadara lemaradt a kiírásból!
Nem tudom, a búzadara/liszt hogy viszonyul egymáshoz szénhidrátilag, de én csak liszttel csinálom, nagyon könnyű lesz.Fél kg túróhoz 4 ek.liszt kell.fenn van nálam.

cukroskata 2008. február 16. 23:56  

Köszi Piszke, már javítom is :-)
A búzadarában sajnos egy kicsivel több a szénhidrát is, meg a kalória is, de nekem az a tapasztalatom, hogy búzadarával könnyebb lesz a gombóc.

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP