Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2007. december 5., szerda

Egy tál dödöleGyerekkoromban lelkesen énekeltem a többiekkel, hogy "Éliás, Tóbiás egy tál dödöle" de sose tudtam, mi lehet az a dödöle. Valahogy soha nem mertem senkitől megkérdezni, mert mindenki olyan magabiztosan énekelte, hogy azt hittem, hogy mindenki tudja, csak én nem. Azóta már tudom, hogy mások se tudták, de én már tudom, és gyakran csinálom is. :-)


Mennyiségeket nem tudok írni, mert ez tényleg csak szemre, vagy érzésre megy.

A krumplit megfőzöm sós vízben, ha már langyos összegyúrom annyi liszttel, hogy ne tapadjon a kezemhez, a krumpli főzővizéből is öntök hozzá egy keveset. Sót, borsot teszek bele, és kis golyócskákat formázok. A hagymát apróra vágom, kevés olajon kicsit megpirítom, beleteszem a krumpligolyócskákat, és megsütöm. Hús mellé köretnek, vagy csak magában tejföllel esszük. A maradék főtt krumpli felhasználására is nagyon jó.

4 megjegyzés:

Zsuzsi 2007. december 5. 20:29  

Nagymamám somogyi származású volt, ezért nálunk is asztalra került gerekkoromban. Ő a krumplit a főzővízbe törte bele, liszttel leszórta, tovább főzte-sűrítette, és hagymás zsírba szaggatta kanállal. Nagyon finom és olcsó is.

cukroskata 2007. december 5. 21:38  

Köszi Zsuzsi, az én nagymamám is somogyi volt, de sose csinálta, de ha csinálta volna, nyilván zsírban sütötte volna és nem olajban.:-) Most, hogy mondod látom, hogy kifelejtettem a receptből, hogy a főzővízből kell önteni hozzá, már javítom is. :-))

Névtelen,  2007. december 6. 13:56  

No, ez az, amit a cukorbetegek nagyon mértékkel ehetnek, mert valóságos szénhidrátbomba...

cukroskata 2007. december 6. 17:24  

Ebben teljesen igazad van, én csak éppen megkóstoltam,:-( de az unokám jó étvággyal ette :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP