Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2021. április 1., csütörtök

Töltött csirkecomb velesült krumplival, zöldborsós, zöldbabos rizzsel, barackkompóttal





Széll Tamás töltött csirke receptje nyomán készítettem. Széll Tamás eszembe juttatta, hogy nagymamám gyakran tálalt a húsok mellé kompótot, és mennyire szerettem. Ezért elkészítettem a séf barack kompótját a hús mellé. 


Én jobban szeretem a tölteléket, mint a húst, ezért van eltúlozva a töltelék mennyisége a húshoz képest. 


Hozzávalók:

1 nagy csirkecomb

200 gr kenyér, tejben puhára áztatva    

150 gr gomba

1 ek kacsazsír

2 szelet bacon

Petrezselyem

Vöröshagyma, 

Fokhagyma 1 gerezd

1 tojás

3-4 ek vaj

1/2 kg krumpli fél keményre főzve

só, bors



Kacsazsíron megpároltam a finomra vágott hagymát és szalonnát, majd a fokhagymát. Hozzáadtam a gombát, és megpirítottam. Közben jól

kinyomkodtam a kenyeret, hozzákevertem, és kicsit hagytam pirulni. 

Sóztam, borsoztam, levettem a tűzről hozzáadtam a petrezselymet, a tojást, és jól

összedolgoztam. 


A csirke bőre alá töltöttem annyi tölteléket amennyit tudtam, a többiből cipót formáztam. és kézzel egyenletesen eligazgatjuk. 

Tepsibe tettem a krumplit köré szórtam. 

Puha vajjal alaposan bekentem a bőrt, a töltelék cipót és a krumplit is. majd sóztam,

borsozzuk

Előmelegített 200 fokos sütőben sütöttem 30 percet, míg a bőr és a krumpli ropogósra sült. 

Rizst is adtam hozzá, amit mélyhűtött borsóval és zöldbabbal főztem.  


Széll Tamás őszibarack kompótja


Őszibarack 

Fehérbor  2 dl

Víz 

Glicin 2 kk kanál

Citrom héja    

Citrom leve    

A vizet, bort feltettem főni,

hozzáadtam a citromhéjat és a glicint, és felforraltam, kis lángon főztem. 

A barackokat leforráztam, meghámoztam és kimagoztam.  A héjat és a magokat a szirupba tettem, és tovább főztem. 

A tisztított barackokat meglocsoltam citromlével.

A kb. felére beforralt szirupot leszűrtem, egy másik tálba, visszaöntöttem  a fazékba amiben főtt. Beletettem  a barackokat, felöntöttem egy pohár vízzel, és 5-6 perc alatt puhára főztem. Hidegen tálaltam. 



0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP