Jamie Oliver karácsonyi műsorából vettem a receptet, persze kicsit átalakítva készült el.
Az egészben az a legjobb, hogy előző nap el lehet készíteni, így a vendégség napján már csak a sütőbe kell betenni, és semmi munka nincs vele.
Hozzávalók
a húshoz:
Pulykamell (ez 1 kg 20 dkg volt)
kb 10 aszaltszilva kimagozva
25 dkg gomba
1 vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
3 szelet bacon
só, bors
olivaolaj
1 evőkanál vaj
leveles tészta
1 tojás
A pulykacomb filérészét kihajtottam, a húst hosszában bevágtam óvatosan, hogy ne vágja át az egészet. Így egy szép nagy zseb lett rajta, amit sóztam borsoztam, és belegyömöszöltem az aszaltszilvát, majd fogpiszkálóval összetűztem.
Nem árt megszámolni a fogpiszkálókat, hogy majd mindet megtaláljuk, amikor kihúzkodjuk. Én ezt sajnos elmulasztottam, így egy benne is maradt. :-(
Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, meglocsoltam kevés olivaolajjal. A húst sóztam, borsoztam, és a tepsibe tettem. A tetejét is meglocsoltam olívaolajjal, 180 fokra előmelegített sütőben 70 percig sütöttem. Kivettem, és hagytam kihűlni.
Közben a bacont és a hagymát apróra vágtam, kevés olajon megpirítottam, rátettem a nagyobb darabokra vágott gombát, és puhára pároltam. Késes robotgépben összeaprítottam, de nem pépesre. Finomra vágott petrezselymet adtam hozzá, és hagytam kihűlni.
Nagyon fontos, hogy minden teljesen hideg legyen. A leveles tészta tele van vajjal, és ha melegen teszünk rá valamit, egyszerűen szétfolyik.
Mikor minden kihűlt, elővettem a hűtőből a leveles tésztát, amit már reggel a mélyhűtőből a hűtőbe tettem át.
Egy sütőpapírra lisztet szórtam, és kinyújtottam, kettévágtam, az egyiket a sütőpapírral együtt a tepsibe tettem. A gombás keverék felét belesimítottam úgy, hogy kb 2 cm-t a szélén üresen hagytam, rátettem a húst, és beborítottam a gomba másik felével.
Felvertem egy tojást, megkentem az alsó leveles tészta szélét, a húsra borítottam a tészta másik felét, és az alsó tészta szélével összefogva összenyomogattam. Ezután a tepsivel együtt betettem a hűtőbe, és Jamie tanácsa szerint nem fedtem le.
Másnap újra megkentem tojással, és 180 fokra felmelegített sütőben pirosra sütöttem. Ez 50 perc volt. Szeletelés előtt 20 percet hagytam pihenni.
Másnap újra megkentem tojással, és 180 fokra felmelegített sütőben pirosra sütöttem. Ez 50 perc volt. Szeletelés előtt 20 percet hagytam pihenni.
Húsmártás
Elég macerásnak tűnik, de érdemes megcsinálni, mert nagyon finom. Egyszerre nagy mennyiséget szoktam csinálni. Zacskókban a mélyhűtőben kis helyet foglal el, és sokáig eláll. Amikor felhasználom, felmelegítem, és tovább ízesítem.
Hozzávalók:
3 sárgarépa
3 szál szárzeller
2 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 fehérrépa
1 csokor petrezselyem
só, bors,
2 csillagánizs
10 csirkeszárny
3 evőkanál liszt
3 evőkanál liszt
A zöldségeket jól megmostam, nem hámoztam meg, nagy darabokra vágtam, és egy tepsibe tettem. Rátettem a csirkeszárnyakat, és 180 fokos sütőben 1 órát sütöttem.
Ezután krumplinyomóval összenyomkodtam a zöldségeket, megszórtam a liszttel, felöntöttem 2 liter vízzel, és 1/2 órát főztem, majd egy szitán átszűrtem úgy, hogy minél több levet nyomkodtam ki belőle.
Nagy része ment a mélyhűtőbe.
Abba a részbe, amit most felhasználtam, belekevertem a pulykából kisült levet, és egy kanál diabetikus erdei gyümölcs lekvárt.
Nagyon finom lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Örülnék, ha hozzászólnál :-)