Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2014. december 3., szerda

Wellington pulykamell húsmártással



Jamie Oliver karácsonyi műsorából vettem a receptet, persze kicsit átalakítva készült el.
Az egészben az a legjobb, hogy előző nap el lehet készíteni, így a vendégség napján már csak a sütőbe kell betenni, és semmi munka nincs vele.

Hozzávalók 
a húshoz:

Pulykamell (ez 1 kg 20 dkg volt)
kb 10 aszaltszilva kimagozva
25 dkg gomba
1 vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
3 szelet bacon
só, bors
olivaolaj
1 evőkanál vaj
leveles tészta
1 tojás

A pulykacomb filérészét kihajtottam, a húst hosszában bevágtam óvatosan, hogy ne vágja át az egészet. Így egy szép nagy zseb lett rajta, amit sóztam borsoztam,  és belegyömöszöltem az aszaltszilvát, majd fogpiszkálóval összetűztem. 
Nem árt megszámolni a fogpiszkálókat, hogy majd mindet megtaláljuk, amikor kihúzkodjuk. Én ezt sajnos elmulasztottam, így egy benne is maradt. :-(
Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, meglocsoltam kevés olivaolajjal. A húst sóztam, borsoztam, és  a tepsibe tettem. A tetejét is meglocsoltam olívaolajjal, 180 fokra előmelegített sütőben 70 percig sütöttem. Kivettem, és hagytam kihűlni.

Közben a bacont és a hagymát apróra vágtam, kevés olajon megpirítottam, rátettem a nagyobb darabokra vágott gombát, és puhára pároltam. Késes robotgépben összeaprítottam, de nem pépesre. Finomra vágott petrezselymet adtam hozzá, és hagytam kihűlni.

Nagyon fontos, hogy  minden teljesen hideg legyen. A leveles tészta tele van vajjal, és ha melegen teszünk rá valamit, egyszerűen szétfolyik.

Mikor minden kihűlt, elővettem a hűtőből a leveles tésztát, amit már reggel a mélyhűtőből a hűtőbe tettem át.
Egy sütőpapírra lisztet szórtam, és kinyújtottam, kettévágtam, az egyiket a sütőpapírral együtt a tepsibe tettem. A gombás keverék felét belesimítottam úgy, hogy kb 2 cm-t a szélén üresen hagytam, rátettem a húst, és beborítottam a gomba másik felével. 
Felvertem egy tojást, megkentem az alsó leveles tészta szélét, a húsra borítottam a tészta másik felét, és az alsó tészta szélével összefogva  összenyomogattam. Ezután a tepsivel együtt betettem a hűtőbe, és Jamie tanácsa szerint nem fedtem le.

Másnap újra megkentem tojással, és 180 fokra felmelegített sütőben pirosra sütöttem. Ez 50 perc volt. Szeletelés előtt 20 percet hagytam pihenni.

Húsmártás

Elég macerásnak tűnik, de érdemes megcsinálni, mert nagyon finom. Egyszerre nagy mennyiséget szoktam csinálni. Zacskókban a mélyhűtőben kis helyet foglal el, és sokáig eláll. Amikor felhasználom, felmelegítem, és tovább ízesítem. 

Hozzávalók:

3 sárgarépa
3 szál szárzeller
2 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 fehérrépa
1 csokor petrezselyem
só, bors, 
2 csillagánizs
10 csirkeszárny
3 evőkanál liszt

A zöldségeket jól megmostam, nem hámoztam meg, nagy darabokra vágtam, és egy tepsibe tettem. Rátettem a csirkeszárnyakat, és 180  fokos sütőben 1 órát sütöttem.
Ezután krumplinyomóval összenyomkodtam  a zöldségeket, megszórtam a liszttel, felöntöttem 2 liter vízzel, és 1/2 órát főztem, majd egy szitán átszűrtem úgy, hogy minél több levet nyomkodtam ki belőle.
Nagy része ment a mélyhűtőbe.
Abba a részbe, amit most felhasználtam,  belekevertem a pulykából kisült levet, és egy kanál diabetikus erdei gyümölcs lekvárt.
Nagyon finom lett.











0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP