Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2012. április 17., kedd

Wellington bélszín1815 június 18-án Wellington herceg győzelmet aratott Napóleon felett Waterloo-nál. A legenda szerint a győztes csata utáni ünnepi vacsorára alkotta a szakácsa a Wellington bélszínt.
Ha igaz, ha nem, az biztos, hogy a Wellington bélszín nagyon finom, és nagyon látványos étel, és egyáltalán nem olyan bonyolult elkészíteni.
Sokan voltunk, ezért egy egész bélszínt vettem, és két leveles tésztát, mert egybe nem fért bele. A másodikból maradt egy darab, azt megsütöttem kis pogácsáknak.
A receptet Gordon Ramsay tv műsorából vettem, de felhasználtam Vesta receptjét is.
Az unokám nem szereti a gombát, azt kérte, hogy neki gomba nélkül készítsem  el, ezért kitaláltuk, a gesztenyés Wellingtont.

Hozzávalók:

1 kg bélszín
40 dkg gomba
só, bors, olívaolaj,mustár
8 szelet pármai sonka
2 csomag kelt  leveles tészta
2 tojás sárgája
4 db sós palacsinta

A gombát miután jól megmostam, hagytam száradni, mert amúgy is sok vizet tartalmaz. Azután robotgépben felaprítottam, úgy hogy egy kicsit darabos maradjon. Sóval, borssal fűszereztem, majd kevés olívaolajon addig pároltam, amíg az összes levét elfőtte. Hagytam kihűlni.

Közben a bélszín minden oldalát olívaolajon megpirítottam, majd hűlni hagytam. Levágtam belőle egy kb 20 cm-es darabot, azt félretettem. A nagyobb darabot megkentem mustárral.

Egy réteg folpack fóliára kiterítettem három palacsintát, rá 6 sonkaszeletet, megkentem a gombapürével, közepére tettem a bélszínt. A folpack segítségével  a húst teljesen beletekertem a sonkába és palacsintába, és másnapig a hűtőben hagytam pihenni. Ha még aznap fel akarjuk használni, akkor is kell neki kb 15 perc a hűtőben.

Másnap elővettem a hűtőből. Én a Tante Fanny levelestésztát  használtam, amit nem kell nyújtani, csak kibontani a csomagolásból. Ráfektettem a bélszínt, a széleit megkentem tojássárgájával, és a húsra ráhajtottam úgy, hogy mindenhol befedje. Tepsibe tettem úgy, hogy alulra került az összeillesztett rész. Megkentem tojássárgájával, és 1/2 órára a hűtőbe tettem.
Utána újra megkentem tojássárgájával és 200 fokos sütőben sütöttem 20 percig, és utána 180 fokos sütőben 40 percig. Így teljesen átsült, -a család így szereti- csak a közepe volt kicsit rózsaszín.A kisebbik darab húst ugyanígy készítettem el, csak nem kentem meg mustárral, és a gombapép helyett natúr gesztenyemasszát kapott sóval, borssal, és egy kevés üvegesre pirított vöröshagymával elkeverve.

3 megjegyzés:

Vesta 2012. április 22. 20:15  

Nagyon szépek lettek!

Zsóka 2012. május 4. 17:44  

Nagyon szépre sikerült a Wellingtonod. Gratulálok, akár egy mesterszakács.

Cukroskata 2012. május 7. 19:32  

Köszönöm szépen lányok, nagyon finom is volt :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP