Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2011. december 31., szombat

Lencse egytálétel

Ez nagyon finom lett, szilveszterre készítettem. Mennyiségeket nem nagyon tudok írni, én 1/2 kg-ot vettem a lencséből és a húsból is, és csak úgy szemre két marék rizst, de a tálamhoz képest mindenből maradt.
Igazából ez nem is igazi recept.


Megfőztem a lencsét kevés vízben, sóztam, borsoztam és elkevertem egy kis doboz paradicsompürével. A húst ledaráltam, én pulykacombot vettem, de lehet más is, lényegében pörköltet csináltam belőle. Hagyma, olaj, pirospaprika, só bors, kevés víz. A rizst is külön megfőztem, sóztam, borsoztam, és felöntöttem egy kis maradék zöldségalaplével.

A tűzálló tálat kiolajoztam, beleöntöttem a lencsét, a tetején elterítettem a rizst, majd a húst. Erre jött a tejföl, reszelt sajt, és 180 fokos sütőben addig sütöttem, amíg a sajt megpirult.
Cukorbetegek a rizst nyugodtan kihagyhatják. Én is kihagytam volna, de nagyon szeretem, és úgy gondoltam, hogy az év utolsó napján ennyi lazaságot megengedhetek magamnak. :-)

5 megjegyzés:

Garffyka 2011. december 31. 1:07  

Ejha, nagyon jól hangzik! Még, hogy nem is igazi recept! :)

BUÉK :D

Cukroskata 2011. december 31. 8:53  

Köszönöm Garffyka :-)

Petra 2011. december 31. 10:01  

Klassz recept! Boldog Új Évet kívánok!

Lonci (Győr) 2012. január 1. 12:56  

Nagyon, nagyon jól hangzik, bár én már megfőztem a lencsefőzeléket újévre, de majd ezt is kipróbálom!

Cukroskata 2012. január 9. 14:38  

Petra, Lonci, köszi. Boldog új évet kívánok. :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP