Pulykamell terrine
Blogidőszámítás előtti időben pástétomnak vagy egyszerűen fasirtnak neveztem volna, de a terrine mégis sokkal elegánsabban, egy gasztrobloghoz méltóbban hangzik. Hát nem :-)
A terrine egyébként agyagból készült leveses tál, melyet különösen a XVIII. sz.-ban használtak; általában fedeles edény.(kislexikon)
Én egy 11 x 25 cm-es fém sütiformában készítettem.
Mindenesetre akármi is a becsületes neve, hidegen is és melegen is nagyon finom volt.
Hozzávalók:
1/2 kg darált pulykamell
2 vékony szelet pulykamell
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
só, bors, egy késhegynyi gyömbér
kb 10 dkg csípős füstölt kolbász
1 csomag bacon
10 szem aszalt szilva
A kolbászt vékony karikákra vágtam, és kevés olajon kicsit megsütöttem, majd kivettem az olajból. A két szelet pulykamellet megsóztam, borsoztam, és az olajban, amiben a kolbász sült, mindkét oldalát pirosra sütöttem. A darált pulykamellet egy tojással és a fűszerekkel jól összegyúrtam, és két részre osztottam. A formát kibéleltem a bacon szeletekkel, úgy hogy túllógtak a szélén, és belesimítottam a darált pulykamell felét. Rászórtam a kolbász és a szilva felét, ráfektettem a pulykamell szeleteket, erre jött megint a kolbász, a szilva, majd a darált hús másik fele. A formából kilógó bacont szeleteket ráhajtogattam, a formát egy nagyobb tepsibe tettem amibe annyi vizet öntöttem, hogy a forma feléig érjen. 180 fokos sütőben sütöttem, amíg a bacon szép piros lett. Kb 40 prc.
Melegen vadrizzsel kevert barnarizst adtam hozzá, hidegen salátával ettük vacsorára, kenyérrel reggelire.
4 megjegyzés:
Nagyon helyes! Nem elég gasztro-sznobnak lenni, annak is kell látszani!
Igyekszem, már csak családi indíttatásból is :-)))
Ciao!!
Che magnifica ricetta..complimenti!!:-)
Un bacio
Daiana
Mille grazie Daiana :-)
Megjegyzés küldése