Tarte Tatin
Mindig tetszett nekem a Tarte Tatin, dehát az édesítő nem karamellizálódik, így nem is próbálkoztam vele soha. A közelmúltban azonban egy ismerős felhívott, hogy felugrana egy kávéra, egy óra múlva. Gondoltam jó lenne valamit a kávé mellé összeütni, ezért felmértem a készleteimet. Találtam négy almát, két mandarint, egy citromot, a hűtőben vajat és egy Tante Fanny kelt leveles tésztát, és úgy döntöttem, hogy teszek egy próbát. Ha nem sikerül, nyugodtan mondhatom neki, hogy minek jött váratlanul. :-)
Az almákat meghámoztam, szeletekre vágtam, a mandarint is meghámoztam, és cikkekre szedtem. Egy lábosba tettem a gyümölcsöket, adtam hozzá kb 3 dkg vajat, 2 evőkanál nyírfacukrot, egy mokkáskanál fahéjat, 1/2 citrom levét és a reszelt héját, és kb. 10 percig pároltam.
Közben a leveles tésztát kinyújtottam, és kivágtam belőle egy, a piteformámnál kicsit nagyobb kört.
A megfőtt gyümölcsöt a levével együtt beleöntöttem a kerek piteformába, és befedtem a tésztával. Villával egy pár lyukat fúrtam a tésztába, és előmelegített sütőben 180 fokon addig sütöttem, amíg a tészta megpirult.
Tálra borítottam, és langyosan, vaníliafagyival tálaltam.
A nyírfacukor persze nem karamellizálódott, de így is nagyon finom volt.
2 megjegyzés:
A sütemény neve számomra ismeretlennek tünt, de jó kis sütemény kerekítettél ki végül is a váratlan vendégednek! Guszta !
Diese Tarte habe ich auch schon gemacht, karamell schmeckt super!
Liebe Grüsse
Megjegyzés küldése