Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2011. június 17., péntek

Tarte Tatin


Mindig tetszett nekem a Tarte Tatin, dehát az édesítő nem karamellizálódik, így nem is próbálkoztam vele soha. A közelmúltban azonban egy ismerős felhívott, hogy felugrana egy kávéra, egy óra múlva.  Gondoltam jó lenne valamit a kávé mellé összeütni, ezért felmértem a készleteimet. Találtam négy almát, két mandarint,  egy citromot, a hűtőben vajat és egy Tante Fanny kelt leveles tésztát, és úgy döntöttem, hogy teszek egy próbát. Ha nem sikerül, nyugodtan mondhatom neki, hogy minek jött váratlanul. :-)

Az almákat meghámoztam, szeletekre vágtam, a mandarint is meghámoztam, és cikkekre szedtem. Egy lábosba tettem a gyümölcsöket, adtam hozzá kb 3 dkg vajat, 2 evőkanál nyírfacukrot, egy mokkáskanál fahéjat, 1/2 citrom levét és a reszelt héját, és kb. 10 percig pároltam. 
Közben a leveles tésztát kinyújtottam, és kivágtam belőle egy, a piteformámnál kicsit nagyobb kört.
A megfőtt gyümölcsöt a levével együtt beleöntöttem a kerek piteformába, és befedtem a tésztával. Villával egy pár lyukat fúrtam a tésztába, és előmelegített sütőben 180 fokon addig sütöttem, amíg a tészta megpirult.
Tálra borítottam, és langyosan, vaníliafagyival tálaltam. 

A nyírfacukor persze nem karamellizálódott, de így is nagyon finom volt.


2 megjegyzés:

Éva 2011. június 17. 14:58  

A sütemény neve számomra ismeretlennek tünt, de jó kis sütemény kerekítettél ki végül is a váratlan vendégednek! Guszta !

Wienermädel + Co 2011. június 26. 14:25  

Diese Tarte habe ich auch schon gemacht, karamell schmeckt super!

Liebe Grüsse

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP