Kis pogácsák égetett tésztából
Szeretem az égetett tésztát. Enni is, készíteni is. Sok évvel ezelőtt gyakran nyaraltunk Ráckevén, egy kis faházban, viszonylag nomád körülmények között. Egyszer az egyik szomszédasszony képviselőfánkot hozott át, amit ő csinált. Én ámulva néztem, hogy itt, ilyen csodát varázsol elő az icike-picike sütőjéből. Addig csak cukrászdában láttam képviselőfánkot, és eszembe se jutott, hogy ilyet otthon is lehetne csinálni, főleg, hogy én is képes lehetek rá. Amikor elmondta a receptet, már tudtam, hogy ezt nekem is ki kell próbálni. Jól emlékszem, hogy ez vasárnap este történt, ott már nem volt időm, mert indultunk haza, de amint hazaértünk, az éjszaka kellős közepén megrohamoztam a konyhát, és csodás képviselőfánkot sütöttem.
Azóta gyakran készítem, édesen, sósan, és mindig nagy sikere van. Most egy barátnőm ugrott fel egy kávéra, neki sütöttem a kávé mellé a sajtos fánkot.
Hozzávalók:
1/4 liter víz
100 g vaj
150 g liszt
4 tojás
1/ kávéskanál só
kb 50 g edami és 50 g füstölt sajt
100 g vaj
150 g liszt
4 tojás
1/ kávéskanál só
kb 50 g edami és 50 g füstölt sajt
A vizet a vajjal felforraltam, hozzáadtam a sót és a lisztet, és tovább főztem állandóan kevergetve, amíg el nem vált az edény falától. Hagytam kihűlni.
Ezalatt a sajtot lereszeltem.
A langyosra hűlt tésztába egyenként belekevertem a tojásokat, majd a reszelt sajtot.
A masszát nyomózsákba töltöttem, és kis halmokat nyomtam a sütőpapírral kibélelt tepsire, hagytam helyet közöttük, mert megnőnek. A tetejüket felvert tojással megkentem, 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.
Még másnap is finom volt reggelire, harmadnap nem volt :-)
7 megjegyzés:
Aztán csak csodálkozunk, ha az ember lánya is éjszaka süti a kenyeret meg a kalácsot?!
Én is szoktam későn nekiállni sütésnek:)))Nem zavar senki a konyhában.ilyenkor a legnyugisabb és ilyenkor vagyok a leghatékonyabb...
Jó, hogy eszembe juttattad: a nagylányomnak meg is sütöm hétvégére!!! Köszi az ötletet!
Tudod, uzsonnára, gyors CH-nak....
Sl, Az ember lánya is úgy van vele, hogy ha valamit akar, azt azonnal meg kell csinálnia :-)
Trinity, nyugodtan csináld meg a lányodnak, el tudja vinni magával, pár napig biztos ehető marad
Kedves Kata!
Mivel nekem is diétáznom kell - bár nem vagyok cukorbeteg - gyakran "diétásítok" recepteket. Ez egy klasszikusa annak, ami tökéletesre sikerül teljeskiőrlésű lisztből is!
A tetejét levagdosva szoktam sajt/vajkrémekkel tölteni. Isteni! :)
ui.: nagyon szeretem a blogodat olvasgatni (sütni-főzni már kevesebb időm van) :))
Köszönöm szépen, örülök, hogy írtál. Én is szoktam teljes kiőrlésű lisztből is készíteni, de most csak ez volt itthon :-)
Kata ez nagyon jól néz ki! Úgyis a húsvétra szánt aprósütin törpölök és nálunk a sajtos a menő :-) Köszönöm!
Szívesen Garffyka, próbáld ki nyugodtan, nem sok munka és ,finom. Akár meg is töltheted sajtkrémmel. Úgy jobban hizlal :-)
Megjegyzés küldése