Csokitorta liszt nélkül Nigella módra
Stahl Judit múlt vasárnap mogyorós csokitortát sütött. Amikor kész lett vele, átkapcsoltam a Tv Paprikára, ahol Nigella éppen a jól ismert liszt nélküli csokitortáját sütötte. Erősen kapaszkodtam az ágy szélébe, hogy valahogy ki ne rohanjak a konyhába csokitortát sütni. Gondolatban végigvettem, hogy van-e hozzá minden, volt. Mégis visszafogtam magam. :-) Azóta nem múlt el nap, hogy ne gondoltam volna a csokitortára.
Tegnap aztán megérkezett a felmentő sereg az unokám képében, aki közölte, hogy nálam alszik, és nálam fog ebédelni. Azonnal tudtam, hogy bármi is lesz az ebéd, csokitortát fogok sütni, és meg is tettem :-) Csak annyit változtattam, hogy fele mennyiségből sütöttem, hiszen csak ketten voltunk.
Hozzávalók:
12 dkg diabetikus 70%-os keserű csokoládé
7 dkg vaj
1 csapott evőkanál édesítő
3 tojás
1/2 sütőpor
reszelt narancshéj
A vajat és a csokoládét vízfürdőn felolvasztottam, közben a tojásokat szétválasztottam, a sárgáját az édesítővel és a sütőporral ekvertem, belereszeltem 1 narancs héját. A fehérjét habbá vertem. A langyosra hült vajas csokoládét belekevertem a tojássárgájába, a fehérje habból egy kanálnyival erősen elkevertem, aztán a többi habot óvatosan beleforgattam.
Egy 18 cm átmérőjű tortaforma alját sütőpapírral kibéleltem, beleöntöttem a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem. A sütőpapírért azóta is imáimba foglalom Gabojsza nevét.
Melegen, diabetikus vaníliafagylalttal és eperrel tálaltam.
Ez azért inkább "felnőttes" torta, az unokám nem volt elájulva tőle, de én igen :-)
A vajat és a csokoládét vízfürdőn felolvasztottam, közben a tojásokat szétválasztottam, a sárgáját az édesítővel és a sütőporral ekvertem, belereszeltem 1 narancs héját. A fehérjét habbá vertem. A langyosra hült vajas csokoládét belekevertem a tojássárgájába, a fehérje habból egy kanálnyival erősen elkevertem, aztán a többi habot óvatosan beleforgattam.
Egy 18 cm átmérőjű tortaforma alját sütőpapírral kibéleltem, beleöntöttem a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem. A sütőpapírért azóta is imáimba foglalom Gabojsza nevét.
Melegen, diabetikus vaníliafagylalttal és eperrel tálaltam.
Ez azért inkább "felnőttes" torta, az unokám nem volt elájulva tőle, de én igen :-)
12 szeletre vágtam 1 szeletben : energia 106 KCal, szénhidrát 5,75 gr.
7 megjegyzés:
most jól kinyomtattam a receptedet és megsütöm a férjemnek a lányom segítségével
köszönöm, beszámolok a sikeréről majd
Örlök, hogy tetszik, tényleg nagyon finom. Várom a beszámolódat :-)
Szia!
Most lettem cukros és ez lesz az első sütim!
Holnap megcsinálom..de akárhogy számolom nekem az egész a Te arányaiddal csak össz.63 ch-ra jön ki..A csoki 58gramm a ráírt szerint meg az édesítő, az 5cn, a többi a táblázatom szerint 0ch..Valamit nem jól számolok?? köszi szépen!Éva
Kedves Éva! Köszönöm, hogy írtál, már nem tudom, hogy számoltam ki, de igazad van, jóval kevesebb a szénhidrát benne. Csoki 58 gr, vaj 0,21 gr, édesítő 9,9 gr, tojás 0,9 gr. Összesen 69 gr. 12 szeletre vágva, egy szeletben 5,75 gr. Kérlek ha máshol is hibát találsz írj. És írd meg azt is, hogy sikerült a torta :-)
Kedves Kata!
Köszi, így azért többet ehetek belőle:-))
Most lett kész, nagyon finom, legközelebb rakok bele durvára vágott mandulát! Azt hiszem hamar újra csinálok!!Köszi!!Éva
Kedves Éva, örülök, hogy jól sikerült. A mandula semmiképp se árthat neki, de narancshéj is finom bele :-)
Milyen édesítővel csináltad?
Nekem sem szabad cukrosat, fehérliszteset ennem, ezért nagyon örülök a blogodnak, itt sok jó ötletet lehet találni egy helyen!
Ez a csokitorta különösen tetszik, ki fogom próbálni.
Én nem édesítőt használok,hanem nyírfacukrot, ami kb. ugyanolyan édes, mint a rendes cukor.
Szerinted abból is elég bele 1 evőkanálnyi, vagy többet tegyek?
Megjegyzés küldése