Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2013. július 16., kedd

Rakottkel rizs helyett bulgurral


Szeretem a rizst,  de ahogy már többször is leírtam, a glikémiás indexe nagyon magas, így cukorbetegeknek egyáltalán nem ajánlott. Egy ideje a bulgurral próbálkozom, és nagyon finomnak találom.

Hozzávalók:
1 közepes kelkáposzta
kb. 10 dkg bulgur
egy kis db füstölt kolbász
3 szelet bacon apróra vágva
1 nagy pohár tejföl
1 fej vöröshagyma
1/2 kg darált pulykamell
só, bors, paprika, olaj

A bulgurt sós vízben félig puhára főztem. A kelkáposztát leveleire szedtem, jól megmostam, és sós vízben pár percig főztem.
A húst, a bacont és a kolbászt együtt ledaráltam.
A vöröshagymát apróra vágtam, üvegesre pároltam egy kevés olajon, majd hozzáadtam a darálthúst, a pirospaprikát, borsot, kevés vizet, és puhára pároltam.
A kelkáposztalevelekből kivágtam a vastag ereket.
Egy tűzálló tálat kikentem tejföllel, beletettem a káposzta egy részét, rá a húst, a bulgurt, kevés tejfölt, majd újra kelkáposzta, hús, bulgur, tejföl, amíg el nem fogy. A tetejére kelkáposzta, majd tejföl kerüljön. kevés pirospaprikával megszórtam, és 220 fokos sütőben sütöttem, amíg a teteje
szépen megpirult.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP