Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2011. december 26., hétfő

Egyszemélyes narancsos zserbó



Karácsonyra kaptam egy szép kicsike tepsit, abban készült az egyszemélyes zserbó. A narancslekvár rögtönzés volt, mert csak az volt itthon, de nagyon jól bevált.

Hozzávalók:

 A tésztához:
25 dkg iszt
1 dkg élesztő
3 evőkanál tejföl
1/4 csomag sütőpor
5 dkg nyírfacukor
5 dkg vaj
2  tojás sárgája
csipet só

A töltelékhez:
15 dkg darált dió
5 dkg durvára tört dió
1 dl rum
5 dkg nyírfacukor
15 dkg narancslekvár

 A mázhoz:
1 evőkanál vaj
5 dkg diabetikus keserűcsoki
2 kanál cukrozatlan kakaópor
1 evőkanál nyírfacukor

A tészta hozzávalóit összegyúrtam, három részre osztottam, és hagytam pihenni.
Közben a durvára tört diót a rumban megfőztem.A darált diót összekevertem a nyírfacukorral.
A tésztát vékonyra kinyújtottam, egy lapot belefektettem a tepsibe, megkentem a lekvár felével, rászórtam a cukros darát dió, és a rumban főtt dió felét, ráfektettem a következő lapot, azzal is így jártam el, majd a harmadik lap jött a tetjére. megszúrkáltam egy villával, és 180 fokos sütőben 1/2 órát sütöttem.
A mázhoz vízgőz felett megolvasztottam a csokit, belekevertem a többi hozzávalót, és még melegen a kihűlt tészta tetejére öntöttem. 












4 megjegyzés:

Rita Szekeres 2011. december 26. 17:38  

Először is Boldog Karácsonyt Kívánok !

A zserbód az nagyon szuper !!!!

"saját levében" 2011. december 26. 20:47  

A dió riadó nem szólalt meg, de még akármi megtörténhet az elkövetkező napokban! Készenlétben vagyok!

Lonci (Győr) 2012. január 1. 13:00  

Ez is nagyon finom lehet:-)))

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP