Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. május 21., szerda

Kelt kakaóscsiga


Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg Diabet Mix linzerlisztkeverék
5 dkg margarin vagy vaj

1/2 zacskó szárított élesztő;
3 evőkanál édesítő
2 tojássárgája

3 dl tej
pár csepp vanília aroma

A töltelékhez:

2 evőkanál kakaó 1 evőkanál édesítő
2 dkg margarin vagy vaj


A tejből egy keveset félretettem, a tészta többi hozzávalóit beleszórtam a kenyérsütőgépembe, és hagytam, hogy megdagassza és megkelessze. Amikor megkelt, kivettem a gépből, vékonyra kinyújtottam, és megkentem olvasztott vajjal, majd a kakaó és édesítő keverékét egyenletesen rászórtam. Feltekertem, mint a beiglit, és ujjnyi vastag szeleteket vágtam belőle. 180 fokon megsütöttem. A félretett tejbe pár csep vaníliaaromát, és egy kiskanál édesítőt tettem,
és amikor a tészta mejdnem megsült, ráöntöttem, megszórtam apróra vágott mandulával, és még pár percig sütöttem.

Pár darab maradt, ezeket folpacba csomagoltam, és betettem a mélyhűtőbe.
Mikróban max. 1 perc alatt kiolvad, és olyan, mint a friss.

2 megjegyzés:

Niki 2008. augusztus 16. 22:39  

Kedves Kata!
Megsütöttem a kakaós csigát, nagyon finom lett! Én tettem a tésztájába két csipetnyi sót is, a végén a tejjel locsolásnál pedig sztíviát használtam az 1 kanál édesítő helyett és 1 dl tejjel többet használtam. Nekem 14 db lett de ez végülis lényegtelen a szénhidrátszámolásnál, mert megmértem a kész sütik össztömegét is. Azt viszont elképzelni sem tudom, hogy jött ki neked ennyire kevés szénhidrát! A 250 g liszt az 2,5x55g=137,5g; A szorbit, ha kb. 40g-nak veszem az összesen 4 evőkanalat, akkor 0,4x94,8g=37,92g; A 3dl tej kb. 15g; A két evőkanál kakaó 15g-mal számolva 0,15x32g=4,8g. Ez összesen 195,22. Ha 11 db egyenlő méretű csigád lett, akkor darabja kb. 18g szénhidrátot kellett, hogy tartalmazzon! Többször átszámoltam, mert a te értéked kb. harmada az enyémnek (nekem a 14 csigára db-onként 14 g, 100g-ban kb. 30g szénhidrát jött ki). Légy szíves írd meg, ha rájöttél, mit számoltam rosszul esetleg!
Nálunk a kisfiam cukorbeteg, nagyon ízlett neki, ezt ette vacsira és pótvacsira is! Köszi a receptet!

cukroskata 2008. augusztus 17. 0:00  

Kedves Niki!

Köszönöm szépen a hozzászólásodat, és a számítást is. Pillanatnyilag nem találom a saját számolásomat, és fogalmam sincs, hogy jött ki nekem ez a szám, de ránézésre úgy tűnik, hogy neked van igazad. Már többször átszámoltam, és hozzávetőlegesen annyi, amennyit te számoltál :-( Mindenesetre törlöm az én számításomat, és újra kiszámolom, meg ellenőrzöm a többi receptnél is. Lehet, hogy valamit nagyon elszúrtam, remélem, csak ennél az egynél. Köszönöm :-)

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP