Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. március 7., péntek

Beköszöntött a gasztronómiai tavasz. (Körkérdés)

Zsuzsi idegurította a kérdést, mivel kezdődik nálam a gasztronómiai tavasz. A választ a távoli múltból kell kezdenem, mert a tavaszkezdet gasztronómiai vonatkozásai gyökeresen megváltoztak.

Gyermekkoromban –ami nem most volt- ahogy minden másban, a zöldség,- gyümölcsfronton is nagyon szűkkörű volt a kínálat. Csak olyan gyümölcsöt, zöldséget lehetett kapni, aminek éppen szezonja volt, és Magyarországon termett, télen pedig a télállókat. Néha karácsony előtt hosszas sorbaállás után lehetett egy kis narancshoz jutni. Emlékezetem szerint általában egy embernek egy kilónál többet nem adtak, de valószínűleg nem is lett volna többre pénzünk.
Így aztán tél végén, amikor a sültgesztenyeárusok eltűntek az utcáról, a krumpli már kicsírázott és megráncosodott, a zöldségek –sárgarépa, fehérrépa- megpuhultak, a télálló alma megfonnyadt, a kamra polcain a befőttek és lekvárok helyét az üres üvegek vették át, nagyon vágytunk a friss ízekre.

A tavasz az első hóvirággal köszöntött be. Nőnap táján kicsi, helyes csokrokban árulták szinte minden utcasarkon. Ezt követte az ibolya.

Az első gyümölcs a cseresznye volt. A piacon 6-8 darabot csokorba kötve árulták, és nagy öröm volt amikor a nagymamám vett nekem belőle. Ráakaszthattam a fülemre, és egyből hercegnőnek érezhettem magam, és bár íze nem nagyon volt, mégis olyan friss és ropogós volt, mint a tavasz. Ezt követte az eper, ami maga volt a gyönyörűség, majd a karalábé, paprika, paradicsom, és végül megjött a nyár is.
A friss, zsenge karalábé íze semmihez sem volt hasonlítható, szerettem elrágcsálni nyersen, de készült belőle karalábéleves, és töltött karalábé is sok petrezselyemmel, amit a tél folyamán szintén nélkülözni kellett.
Aztán megérkezett az első cukorborsó. Nagymamám levest főzött belőle, a zsenge héját is belefőzte, tisztítás közben pedig degeszre ettem magam az édes, nyers borsóval.

Most is örülök a tavasznak, de már közel sem kínál annyi újdonságot, mint régen. Jó, hogy többet süt a nap, és nyitott ablakon át hallom a madarak csiripelését, de a hóvirág közben védett növény lett, ibolyát se árulnak az utcán, paprikát, paradicsomot, epret, málnát egész évben lehet kapni a zöldségesnél, de akár friss cukorborsót, zöldbabot is. Csak pénzkérdés az egész.
Persze azért melegség költözik a szívembe amikor az első szabadföldi eper megjelenik, a lányom születésnapja körül, és az igazi paradicsom és paprika íze is más, mint a kényszerérlelt, messzi földről hozott télinek. A konyhaablak tele van krókuszokkal és nárciszokkal, és most is főzök töltött karalábét az első finom zsenge karalábéból, és örömmel nézem, ahogy az unokám eszi nyersen a karalábét, és fülébe akasztja az első cseresznyét.
Végezetül álljon itt az a bárgyú kis versike, amire még óvodáskoromból emlékszem:

Jó hogy látlak hóvirág
Megkérdezem tőled:
Mi hírt hoztál, mit üzensz
Erdőnek, mezőnek?
Szedd a szárnyad szaporán,
Vidd a hírt madárka,
Útra kelt már a tavasz,
Itt lesz nemsokára.

(Gazdag Erzsi)

Guruljon tovább a kérdés Dulmina tündérkonyhájába, és Zsuzsihoz.

A kép innen van.



0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP