Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. február 1., péntek

Túrós zsemle

Ezt a zsemlét Piszke receptje szerint készítettem, pontosan úgy, ahogy ő, ezért nem is írom le a menetét, csak annyit, hogy 15 perc alatt elkészült a tészta, és 20 percig sült. Csináltam már joghurttal is tej helyett, és úgy is finom volt. A mélyhűtést is jól bírja.Az eredeti recept KicsiVúnál.
Hozzávalók:

15 dkg félzsíros túró
7 ek tej (50 ml)
5 evőkanál. olaj (50 ml)
20 dkg liszt
12 gr sütőpor
1 csapott tk. só
1 marék magkeverék (tökmag, napraforgómag, fenyőmag, szezámmag, lenmag)


4 megjegyzés:

piszke 2008. február 3. 9:22  

ilyen magokkal még nem is próbáltam, persze csak lustaságból :-))
az érdem egyébként kicsiVú-é.
Azóta kicsit updateltem is: 1/3-át teljesőrlésű liszttel csinálom, az olajat 3 kanállal levettem, a tejet ugyanannyival növeltem.És ha kapok a Plusban sovány túrót, az ugyanolyan arányban jó bele. Így kicsit lájtosabb és egészégesebb, annyi a változás, hogy a tészta picit ragadósabb.

cukroskata 2008. február 3. 9:57  

Én mindig a piacon veszem a magokat, és összekeverem, akkor jó sokáig van itthon, és minde kenyérfélébe ezt teszem. Ki fogom próbálni teljes kiőrlésű liszttel is.

mithrile 2008. március 20. 10:12  

Szia!
Egyetlen, tán hülye, kérdésem van. A zsemléket sütés előtt vagy után fagyasztod? Barátnőm az ilyeneket kiadagolja, és sütés előtt fagyasztja le, én inkább utána szoktam. Hétvégére kipróbálnám, és mivel nagyon jónak tűnik, megpróbálkoznék egy dupla adaggal. Szóval kérdezném, hogy mi a hozzáértő véleménye:)
Előre is köszönöm!
mithrile

cukroskata 2008. március 24. 10:38  

Kedves Mithrile, sütés után fagyasztom, és mikróban melegítem kb. 1 percig.

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP