Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2008. január 1., kedd

Londoni szelet

A családi londoni szelet eltér a szakácskönyvekben fellelhető recepttől, és szerintem finomabb is. Gyermekkoromban a családi ebédek elmaradhatatlan kelléke volt. Sárika nagynéném –a londoni szelet anyja- apai nagymamámmal élt egy pestkörnyéki faluban. Vasárnaponként ott ebédelt az egész család. Mikor megérkeztünk, apámmal azonnal a londoni szelet keresésére indultunk, mindig máshova dugták el. A kis házban azért olyan sok lehetőség nem volt, hamar rátaláltunk, és még ebéd előtt elfeleztünk egyet. Ez volt a mi nagy titkunk, amiről senki sem tudott, csak az egész család :-)
 
Hozzávalók:
A tésztához:

20 dkg liszt,
7 dkg édesítő
pár kanál baracklekvár
14 dkg vaj,
2 tojás sárgája,

10 dkg édesítő
3 tojás fehérje,
2 evőkanál kakaó
5 dkg dió
A tetejéhez:7 dkg durvára tört dió


A lisztet a vajjal és a tojások sárgájával összegyúrjuk, és egy kisebb tepsibe belenyomkodjuk. Én 23 X23 cm-esbe tettem.
A tésztát megkenjük cukor nélkül eltett sárgabaracklekvárral.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a kakaót, az édesítőt, a darált diót, és a tészta tetejére simítjuk. Megszórjuk dióval.
Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.
A kakaótól, és a tetején megpirult diószemektől egészen különleges íze van.



5 megjegyzés:

Névtelen,  2008. január 5. 22:58  

Igen, ez kímélőbb az "enyémnél".
Üdv
Buzatti

Eva 2009. július 9. 9:33  

Hú, Kata, így is biztosan nagyon finom! Legközelebb kipróbálom ezt a kakaós változatot is:) Köszi a tippet. Édesítő téren nincs túl sok tapasztalatom, megkérdezhetem, hogy ehhez a recepthez milyet használtál?(Ha jól tudom, más más édesítőknél más más mennyiségek felelnek meg adott egységnyi cukornak). Köszi előre is.

Cukroskata 2009. július 9. 11:06  

Eva, örülök, hogy tetszik. Ez a kakaós rész a tetején egész krémes, csokis, nagyon finom. Én szorbittal csináltam, abból nagyjából annyi kell, mint a cukorból. Csináld ugyanúgy, ahogy szoktad, csak tegyél bele kakaót, és szórj diót a tetejére. Kíváncsi vagyok, hogy ízlik-e így nektek, majd írd meg.

Névtelen,  2009. szeptember 17. 18:07  
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP