Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2020. május 30., szombat

Töltött karalábé helyett



Szeretek a tavaszi zsenge karalábéból töltött karalábét főzni, de a nagy darab karalábé nálam  valahogy mindig megmarad. Ezért pár éve máshogy csinálom. 


Hozzávalók:

1/2 kg csirkemell darálva
10 dkg rizs félig megfőzve
1 tojás
1 gerezd fokmagyma
2 szép nagy karalábé
kevés olaj,
1 kis vöröshagyma
petrezselyem
1/2 pohár tejföl vagy joghurt
1 evőkanál étkezési keményítő

A karalábék 1/4 részét lereszeltem,  a többit apró kockákra vágtam. A húst a tojással, a főtt rizzsel, sóval, borssal, a reszelt karalábéval, és az apróra vágott fokhagymagerezddel összegyúrtam, és kis gombócokat formáztam.

Az apróra vágott vöröshagymát egy kis olajon megpároltam, hozzátettem
a karalábékockákat, a húsgombócokat, felengedtem annyi vízzel, hogy ellepje, sóztam borsoztam, és puhára főztem.

Amikor a hús megfőtt, a gombócokat kivettem, a keményítőt elkevertem a tejföllel, hozzákevertem egy keveset  a forró léből, (hőkiegyenlítés) beleöntöttem a levébe és felforraltam. Visszatettem a gombócokat, és beletettem az apróra vágott petrezselymet.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP