Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2020. április 10., péntek

Marhahús többféleképpen

Marhahúst találtam a mélyhűtőben. Nagyon megörültem, mert kis munkával elkészíthető belőle egy alap, ami többfelé elágaztatható. 

A húst ledaráltam, kevés olajon megpirítottam. Kivettem a lábosból, kis olajat öntöttem hozzá. 
a vörös hagymát  üvegesre pároltam, rátettem az apróra vágott paprikát, paradicsomot, sárgarépát ,fűszereket (só, bors, csípős szósz), kicsit főztem, majd felöntöttem passataval, alaplével, visszatettem a húst, és kis lángon főztem amig besűrüsödött. (Kb. 2óra)

Ebből több étel lett. 
1.)
Egy adagot eltettem a mélyhűtőbe. 
2.)  
Bolognai
Spagettit főztem hozzá, megszórtam sajttal. (Erről nem készült kép. )
3.)
Töltött krumpli
3 nagy krumplit héjában megsütöttem. Tetejét levágtam, a belét kiszedtem, összenyomkodtam, elkevertem tejföllel,  a húsos raguval és visszatöltöttem a krumpliba. 180 fokon megsütöttem.



4.)
Sloppy Joe (az amerikai szendvics)

Először is megsütöttem Limara  hamburger zsemléjét. Pontosan a recept szerint készítettem, csak nem tettem hozzá cukrot, és nem kenyérsütőgépben, hanem robotgépben dagasztottam.  


A legenda szerint Joe nevű szakács, Floyd Angell kávézójában, Sioux City-ben, Iowa, paradicsomos szósszal egészítette ki  húsos szendvicset, a" lucskos joe "szendvics.

A lényeg, hogy a bolognai húsos szószt hamburger zsemlébe töltjük, és a sajtot ráolvasztjuk. 


5.)
Cottage pie Mary Berry receptje nyomán. 
Egy gombakonzerv felhasználásával kicsit megnöveltem a mennyiséget.
A gombát kevés olivaolajon megpirítottam, sóztam, borsoztam a raguhoz kevertem, és összeforraltam.
Egy pár krumplit meghámoztam, kaikára vágtam, és sós vízben félig megfőztem.
A ragut tűzálló tálba tettem, a tetejére tettem egy sor krumplit, sóztam, borsoztam, főzőtejszínnel leöntöttem, majd még egyszer ugyanez.

A tetejére reszelt sajt,és 180 fokos sütőben 30 percig sült.




0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP