Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2019. augusztus 22., csütörtök

Narancsos joghurttorta Zila formában




Hozzávalók:
A piskótalaphoz:
2 tojás
2 evőkanál liszt
2 csapott evőkanál négyszeres édesítő
1ek kezeletlen narancs reszelt héja

joghurttortához: 

3 joghurt
2,5dl habtejszín
2 csapott evőkanál 4 szeres édesítő
1 narancs lereszelt héja
1 narancs leve
1/2 lime leve
1 zacskó Horváth Rozi zselatin
Narancsos olivaolaj a forma kikenéséhez


A krémhez:

1 evőkanál 4 szeres édesítő

2 ek narancslekvár





10 dkg mascarpone
10 dkg cukormentes fehércsoki
1,5 dl habtejszín

Az egész tojásokat  a robotgéppel felvertem, amíg kb dupla mennyiségű lett, akkor beletettem az édesítőt, tovább vertem, majd a lisztet egy kanállal óvatosan elkevertem benne. 

A forma fém karikáját sütőpapírral bélelt tepsire tettem, beleöntöttem a piskótamasszát, és 180 fokon 10 percig sütöttem. Még melegen megöntöztem narancslikőrrel. 

A joghurtokat egy lábosba öntöttem, elkevertem az össze hozzávalóval, -a tejszín kivételével- és közepes lángon addig főztem, amíg nagyon meleg lett, de nem forrt fel.  Amíg hűlt felvertem a tejszínt kemény habbá, és belekevertem a joghurtos lébe. Hagytam teljesen kihűlni. A Zila formát a narancsos olivaolajjal kikentem, beleöntöttem a joghurtos masszát. A tortalapot megkentem egy kis maradék párizsi krémmel. ( ez el is maradhat) és a csokis oldalával rátettem a formára. 
A hűtőben volt egész éjszaka. 

Másnap kivettem a formából, és minden mélyedésbe tettem egy kanál narancslikőrrel elkevert nararancslekvárt. 

A krémhez felolvasztottam a fehér csokit, belekevertem a mascarponet, a narancslekvárt, és a felvert tejszínhabot. Ezzel megtöltöttem a tortát, és mandaringerezdeket tettem rá.  

















0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP