2013. június 21., péntek

Kókusztejben főtt bulgur kókuszvirágcukorral. málnával





Felfedeztem a bulgurt! Minden ellenkező híresztelés ellenére ez nem kuszkusz, hanem
"tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik . Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Az íze enyhén a dióra emlékeztet.

A bulgur kétféle méretben kapható: van nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Előbbit köretként fogyasztják, utóbbi saláták, főtt ételek alapanyaga." Wiki

Mindent lehet belőle csinálni, amit eddig rizsből csináltam, azzal a különbséggel, hogy a rizs a cukorbeteg diétában kifejezetten ellenjavalt, míg a bulgur az alacsony glikémiás indexe miatt kifejezetten ajánlott.

Készítettem már sósan, majd jönnek a receptek, most pedig édesség készült belőle, és nagyon finom volt melegen is és hidegen is.

Próbáljátok ki!

Hozzávalók:

1 doboz kókusztej
1/2 doboz bulgur ( kókusztej dobozát használtam)
1 evőkanál kókuszvirágcukor
1 rúd vanília
málna
egy kevés eperlikőr (el is maradhat.)


A bulgurt a kókusztejben megfőztem, amikor már majdnem az összes tejet megitta, belekevertem a cukrot, a vaníliát és egy csipet sót.
Tálaláskor málnát kevertem bele és egy löttyintés eperlikőrt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Örülnék, ha hozzászólnál :-)