Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2012. május 7., hétfő

Clafoutis liszt nélkül, nyírfacukorral
Dolce Vita nyereményjátékot hirdetett.

"A Nespresso idén tavasszal dobta piacra a limitált kiadású Naora kávéját. A kapszulája csajosan rózsaszín, nekem azonnal gyümölcsös karakterű kávét juttatott eszembe. Nem is tévedtem. Ribizli és szeder, e két gyümölcs ízjegyei keverednek a kávéval (nekem plusz egy kis csokisság is érződött). A gyümölcsösség ebben a kávéban nagyon kellemes savakkal párosul (ittam már olyat, ahol ez nem így volt), könnyű, de karakteres kávé a Naora. Különlegessége, hogy késői szüretelésű kávébabok pörköléséből készül, hogy ízjegyekben ez mit ad hozzá a kávéhoz, nos ez is kiderül, majd a kóstolón. A feladat tehát alkossatok bármilyen desszertet, amelyben a ribizli, szeder a főszereplő és illik a kávéhoz. A desszertcsodák receptjét osszátok meg blogon, FB-n, bármilyen netes felületen, a linket pedig küldjétek el május 9-ig, kommentben ehhez a bejegyzéshez."

A clafoutis az egyik legegyszerűbb sütemény. Igazi békebeli uzsonnasüti, amit percek alatt el lehet készíteni, és egy csésze jó kávé mellé tálalni.
Most lisztmentesen, nyírfacukorral készítettem, így lisztérzékenyek és cukorbetegek is ehetik.

Hozzávalók:

20 dkg finomra darált dió
2 evőkanál nyírfacukor
2 tojás
1 dl tej
csipet só
20 dkg eper
15 dkg fekete áfonya
vaj

Az epreket négybe vágtam, összekevertem a fekete áfonyával, és 1 evőkanák nyírfacukorral, és kis túzálló tálkákba tettem.

A tojásokat habosra  kevertem, beletettem a másik kanál nyírfacukrot, a csipet sót, a tejet és a diót, jól elkevertem. Kicsit sűrűbb lett, mint egy palacsintatészta. Rákanalaztam a gyümölcsre, egy kis darabka vajat tettem a tetejére, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöttem. Langyosan tálaltam, egy csésze Naora kávéval.


0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.
Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP