Marokkói pitakenyér csicseriborsóval
Ezt a pitát Jamie Oliver műsorában láttam, és azóta szinte mindig van belőle a mélyhűtőmben. Be kell vallanom, hogy Jamie római köményt is tett bele, én ezt mindig kihagyom abból az egyszerű okból, hogy évek óta készülök római köményt venni, de valahogy mindig elmarad. Valószínüleg így nem eléggé marokkói, de én így is szeretem
Kihagyom továbbá a cukrot is, amiből Jamie egy kávéskanállal tett bele. Én a blogcímem miatt sem teszek bele, és az a tapasztalatom, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére az élesztő ugyanolyan jól „dolgozik” cukor nélkül is.
Kihagyom továbbá a cukrot is, amiből Jamie egy kávéskanállal tett bele. Én a blogcímem miatt sem teszek bele, és az a tapasztalatom, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére az élesztő ugyanolyan jól „dolgozik” cukor nélkül is.
A csicseriborsót azonban ki nem hagynám. Ahogy Rossamelának, nekem is nagyon tetszett a gyerekdalban a csicseriborsó, ahogy most visszagondolok, azt hittem, hogy az valami borsó lehet, amit egy csicsergő madár eszik, azt azonban végképp nem tudtam kitalálni, hogy mi lehet az a bablencse :-)
Hozzávalók:
½ kg liszt
1 púpozott kávéskanál só
1 púpozott kávéskanál koriander
1/4 liter langyos víz
20 dkg csicseriborsó
7 gr szárított élesztő
Jamie kézzel gyúrta össze, és én is így csináltam sokáig, de most már van kenyérsütőgépem, így azt vetem be.
A lisztet, a vizet, a sót és az élesztőt beletettem a gépbe, beállítottam a dagasztóprogramot, és hagytam, hadd dolgozzon helyettem. A koriandert mozsárban összetörtem, a csicseriborsót sós vízben puhára főztem.
Félidőben kinyitottam a gépet, rászórtam a csicseriborsót, és a koriandert, és megvártam, amíg jól megdagasztja. A csicseriborsó kicsit darabos marad, de ez a jó benne.
Akkor kivettem, és egy hosszú hurkát sodortam belőle. Felvágtam 8 részre, és minden darabot lisztezett gyúródeszkán kör alakúra kinyújtottam.
Kettőt azonnal meg is sütöttem. Előmelegített sütőben, 240 fokon, a rácsra téve 5 percig sült.
A többit egy műanyag dobozba tettem, ami bírja a mélyhűtést, mindegyik közé folpack fóliát tettem, és így ment a mélyhűtőbe. Amikor kiveszem a mélyhűtőből, előmelegített sütőben, fagyottan a rácsra teszem, és 200 fokon kb. 8 percig sütöm.
Meg lehet tölteni valamivel, vagy csak úgy kenyér helyett megenni.
Hozzávalók:
½ kg liszt
1 púpozott kávéskanál só
1 púpozott kávéskanál koriander
1/4 liter langyos víz
20 dkg csicseriborsó
7 gr szárított élesztő
Jamie kézzel gyúrta össze, és én is így csináltam sokáig, de most már van kenyérsütőgépem, így azt vetem be.
A lisztet, a vizet, a sót és az élesztőt beletettem a gépbe, beállítottam a dagasztóprogramot, és hagytam, hadd dolgozzon helyettem. A koriandert mozsárban összetörtem, a csicseriborsót sós vízben puhára főztem.
Félidőben kinyitottam a gépet, rászórtam a csicseriborsót, és a koriandert, és megvártam, amíg jól megdagasztja. A csicseriborsó kicsit darabos marad, de ez a jó benne.
Akkor kivettem, és egy hosszú hurkát sodortam belőle. Felvágtam 8 részre, és minden darabot lisztezett gyúródeszkán kör alakúra kinyújtottam.
Kettőt azonnal meg is sütöttem. Előmelegített sütőben, 240 fokon, a rácsra téve 5 percig sült.
A többit egy műanyag dobozba tettem, ami bírja a mélyhűtést, mindegyik közé folpack fóliát tettem, és így ment a mélyhűtőbe. Amikor kiveszem a mélyhűtőből, előmelegített sütőben, fagyottan a rácsra teszem, és 200 fokon kb. 8 percig sütöm.
Meg lehet tölteni valamivel, vagy csak úgy kenyér helyett megenni.
1 darabban: energia 43 Kcal, szénhidrát 7,7 gr
8 megjegyzés:
Kata, szerinted csicseriborsó nélkül is működik? a józan észt azt mondatja velem, hogy természetesen igen, de azért egy kis támogatás jól jönne:D
persze, nagyon jó anélkül is. De én már csináltam kukoricával és zöldborsóval is, akkor tettem bele petrezselymet is, úgy is finom volt.
Én is így voltam a római köménnyel:-)) aztán amikor mentem a GBTII.-re, vettem a Csarnoban az Ázsia Boltban.Nem tudom, szombaton meddig tartanak nyitva...
Ez nagyon jó! Ha már megsütöttem, meddig lehet eltartani? Vagy ha akkor fagyasztanám?
A római kömény elég karakteres, én nagyon szeretem, érdemes lenne azzal is megkóstolni. Az Ázsia bolt szombaton 2-ig van nyitva, a GBT előtt sokan ott leszünk!
Én ma reggel ettem meg a másikat amit tegnap sütöttem, a mikróban melegítettem 20 másodpercig és elég jó volt, de inkább nyersen teszem be a mélyhűtőbe, mert akkor olyan, mintha akkor sütöttem volna. Sütve még nem próbáltam fagyasztani, biztos lehet, csak ki kell tapasztalni, hogy hogy melegíted fel.
Most már biztos, hogy a GBT előtt veszek római köményt. :-)
és akinek nincs dagasztógépe(pl.én) az meddig dagassza-kelessze? Ma pitát akartam csinálni, és rájöttem, csak négy van a mélyhűtőben.Édeskevés két pasi mellett....
addig kell gyúrni, amíg szépen összeáll az egész. Keleszteni egyáltalán nem kell. Jamie kiöntötte a lisztet egy gyúródeszkára, a közepébe csinált egy lyukat, abba beleszórta a sót és az élesztőt, aztán fokozatosan, adta hozzá a vizet, és először kanállal huzogatta bele a lisztet, aztán kézzel gyúrta. Amikor összeállt, (nem tart sokáig) rászórta a csicseriborsót, a koriandert és a római köményt, és összegyúrta vele úgy, hogy közben a kezével nyomkodta szét a csicseriborsót. Utána azonnal darabokra vágta, és kinyújtotta, és ment a sütőbe, vagy a mélyhűbőbe. Én is csináltam már így, amikor nem volt gépem. De berakhatod a robotgépbe is.
Megjegyzés küldése