2008. január 10., csütörtök

Narancslekvár


Sokáig nem szerettem főzni, néha édességeket kutyultam, de mást nem. Amikor már rájöttem az ízére, a befőzéshez akkor se mertem hozzáfogni. Ennek a gyerekkorból maradt emlék az oka.
Gyermekkoromban a befőzés több napi, több embert próbáló feladat volt. A befőzés előtti napon elővettük az üres befőttes üvegeket, először mosószeres vízben elmostuk őket, aztán többször kiöblítettük, majd forró vízzel leforráztuk, tiszta konyharuhával eltörölgettük, sorba raktuk, és egy másik tiszta konyharuhával letakartuk, így várták a másnapot. A mosogatáshoz számtalan fazék vizet
forraltunk nagy fazekakban, mert nem volt melegvíz a konyhában.
Másnap a nagymamámmal kimentünk a piacra. Legalább 15 kg gyümölcsöt vettünk egyszerre, gyalog hazacipeltük, aztán mostuk, hámoztuk, magoztuk, apróra vágtuk, majd órák hosszat egymást váltva kevergettük amíg főtt. Közben celofánt vágtunk négyzetekre, a befőttesgumit vízbe áztattuk, hogy ne szakadjon el. Az üvegekbe ismét forróvizet töltöttünk, kiöntöttük, és jöhetett bele a forró lekvár. Minden üveget két réteg vízbe áztatott celofánnal lefedtünk, és két gumival lekötöttünk. Így is néha elpattant egy-egy gumi, jól megcsípte az ujjamat. Ezután az üvegekről lemostuk a rácsorgott lekvárt, szárazra töröltük őket, a lelógó celofánt körbevágtuk, mindegyiket több réteg újságpapírba csomagoltuk, és ruháskosárba raktuk, majd paplanokkal, dunyhákkal letakartuk. Aznap
már csak mosogatni kellett :-)

Másnap, harmadnap kivettük az üvegeket a szárazgőzből, lekapargattuk a mégis ráragadt újságpapír darabkákat, címkéket írtunk és ragasztottunk, és mehettek a spejzba. Szépen elrendezgettük, megszámoltuk, és onnan kezdve már csak nézhettük őket. Nagymamám ugyanis nagyobb bűnt nem is tudott volna elképzelni, mint hogy valaki karácsony előtt kibontson egy üveg lekvárt. Ahhoz legalább halálos betegnek kellett volna lenni.
Sok év telt el, amíg rájöttem, hogy 1-2 kg gyümölcsből is lehet lekvárt főzni, nincs akkora felfordulás, egy óra alatt kész van, és ha sikeres volt a művelet, pár nap múlva meg lehet ismételni.

Most Dulmina narancslekvárját készítettem el, kis módosítással. Nagyon finom lett, hét végén főzök még.

Hozzávalók:

1 kg narancs
1 zacskó dr. Oetker zselésítő
2 evőkanál édesítő –ízléstől függ, el is maradhat-

A narancsok héját krumplihámozóval vékonyan lehámoztam, és nagyon apróra vágtam. A fehér héját leszedtem és kidobtam. A narancsokat vékony karikákra vágtam. A belső hártyáját nem szedtem le, így kicsit kesernyés lett, de ez volt a cél. Aki nem szereti kesernyésen kövesse Dulmina leírását.

A narancsokat, az apróra vágott héjat, az édesítőt és zselésítőt addig főztem, amíg a narancs majdnem szétfőtt. Szeretem, ha maradnak benn azért darabok is. Kiforrázott kis üvegekbe tettem, mindegyik tetejére locsoltam egy kis narancslikőrt, és szárazgőzben hagytam kihűlni. Az egész kb. 1 óra alatt elkészült. 





11 megjegyzés:

  1. Szia!
    Örülök, hogy ízlik! És úgy látom, nem csak a lekvárfőzésben jeleskedsz, hanem a címkekészítésben is :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszi szépen Dulmina, igyekszem ebben is, abban is :-)

    VálaszTörlés
  3. Szia Dulmina !

    Nagyon izletesnek tűnik ez a narancs lekvár,mivel kedvenc gyümölcseim közé tartozik a narancs.Szeretnélek megkérni ,esetleg ha tudnál leirást adni a málnalekvár kiszitéséről cukor nélkül:-)
    Köszi szépen és sok sikert.
    Üdv:hegizoli
    www.hegizoli.extra.hu
    http://hegizoli.blog.hu
    E-mail:hegizoli@freemail.hu

    VálaszTörlés
  4. Bocsi Kata a fentieket neked szántam
    remélem nincs probi ebből.

    Üdv:hegizoli

    VálaszTörlés
  5. Kedves Zoli, semmi probléma. Málnalekvárt idén még nem csináltam, talán nem is fogok, de nagyjából ugyanígy szoktam, mint a narancslekvárt. A málnát felteszem főzni a zselésítővel együtt, kevergetem, kóstolgatom, csak akkor teszek bele egy kevés édesítőt, ha nem elég édes. Kiforrázott, forró üvegekbe teszem, egy kanál rumot teszek mindegyik üveg tetejére, és szárazgőzben hagyom kihűlni.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Katalin !

    Köszönöm a gyors választ.A rum gondolom pikánsabbá teszi az ízvilágát az amugy is kitünőnek tartott gyümölcsnek a málnának.
    Teszünk is egy próbát:-)
    Köszi még 1 x

    VálaszTörlés
  7. A tartósítás miatt is jót tesz neki az alkohol. Majd írd meg, hogy sikerült :-)

    VálaszTörlés
  8. Kedves Kata! Isteni lett ez a málnalekvár.Milyen jó,hogy kérdeztem erről:-)
    Volna egy másik kérésem.Ha tudnál leirást adni a BAKLAVA sütiről,megköszönném.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Zoli, baklavát nem szoktam csinálni, mert az a bőséges cukorszirup nélkül egyáltalán nem lesz jó, édesítővel meg nem az igazi. Sajnos :-(

    VálaszTörlés
  10. Szia! Én is szeretnék neki állni a lekvár készítésnek, csak nem tudom, hogy cukor nélkül, csak zselésítővel mennyi ideig áll el? Vagy nálad az alkohol végzi a tartósítást? ( csak mert azt szeretném kihagyni belőle..)

    Előre is köszi: Ancsa

    VálaszTörlés
  11. Kedves Ancsa, szerintem alkohol nélkül is eláll. Régebben én is anélkül csináltam. De egyébként ez olyan kevés alkohol, hogy bátran beleteheted :-)

    VálaszTörlés

Örülnék, ha hozzászólnál :-)